Подсъдим за кокаинов комбайн се отказа от свидетели

Подсъдим за международен трафик на наркотици чрез комбайн втора употреба от Аржентина през Варна и Русе за Дегендорф и Ротердам се отказа от част от свидетелите и вещите лица по подновеното дело в Русенския окръжен съд. Процесът ще продължи на 29 октомври т.г., когато ще бъдат призовани останалите.

Николай Николов /34 г./ е обвинен в контрабанда на близо 60 кг кокаин за 2 727 645 лв./ и в незаконно притежаване на 111 патрона за огнестрелно оръжие. Ако го признаят за виновен, го очакват затвор до 20 г. и глоба до 300 000 лв.

Съучастникът му Питър Бренченс /57 г./ от Холандия, който е със статут на постоянно пребиваващ в България, изчезна и се издирва. Ако не бъде открит, прокуратурата ще поиска да се издаде европейска заповед за арест. Делото срещу него е отделено. Според изисканите справки Бренченс е заподозрян като наркопласьор през 1994-2000 г., а преди 9 г. също е обявяван за издирване.

Наркоканалът беше разбит при акция на Агенция "Митници" и ГДБОП навръх Гергьовден преди 3 г. в Русе. Дрогата беше открито на пристанище-изток в специален тайник в комбайн "Дон Роко". Досъдебното производство се забави заради следствените поръчки до Аржентина и Холандия, а стойността на дрогата от близо 60 млн.евро падна под 3 млн.лв. След различен престой зад решетките двамата трафиканти бяха пуснати под домашен арест и парична гаранция.
Снимка авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони