На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Иновативен кандидат-кмет насочва Варна към “умен” растеж

Морски бизнес, високи технологии в комбинация с ефективна администрация е формулата за успех, смята Чавдар Трифонов

Бързото постигане на висок стандарт на живот е възможно единствено с умен икономически растеж, убеден е бизнесменът Чавдар Трифонов, издигнат за кандидат-кмет за Варна от коалиция “Реформатори и Патриоти – решението за Варна”.

Икономика на знанието, иновациите и високите технологии са основните насоки, в които се развива един “умен” град, обяснява Трифонов. Това означава публичните инвестиции в града приоритетно да се насочат за изграждане на дигитално управление, умни транспорт и сметопочистване, както и задължителен елемент – енергийна ефективност – все приоритети през новия програмен период.

Нашият град има всички предпоставки за постигане на икономически растеж. Варна е развит образователен център и има географско положение, даващо безброй възможности, смята Трифонов. Комбинирайки работата на местната власт, бизнеса и университетите, може да постигнем развитие на двата приоритетни клъстера – морският и високотехнологичният, които да получат финансиране по иновативни проекти, заяви Трифонов.

Като част от възможностите за подкрепа в тази посока той вижда програма “Хоризонт 2020”, Европейската инвестиционна банка и европейски инициативи “Smart cities and communities”.

За съжаление Варна не участва в нито една европейска инициатива за умни градове, което отчитам като грешка на местната администрация, смята един от основните претенденти за кметския стол в морската столица.

Трифонов предлага да се взаимства баварският опит и да се създаде агенция за привличане на инвеститори, която да функционира като общинско предприятие.

Другата му идея е свързана с основаването на фонд, подпомагащ стартиращи компании. Според Трифонов секторите, които приоритетно трябва да бъдат развивани, са морският бизнес, високите технологии и туризмът.

Работата на общината е да създава условията, да свързва страните, да привлича инвеститорите, а не да се бърка в икономиката, категоричен е кандидатът на реформатори и патриоти.

Според Трифонов процент от корпоративния данък и от данъка върху доходите на физически лица трябва да остава в общините, където са регистрирани компаниите и живеят работещите.

Изграждането на високотехнологичен парк във Варна би осигурил на града ни 5000 високоплатени работни места. Това означава над 200 млн. лева годишно, колкото е сегашният бюджет на Варна, да влизат в паричните обороти на града само от работещите в този сектор. Другият сектор, който според него дава висок стандарт, е морският.

“Крайно време е да се отмести фокусът от опаковката, както е в момента. Да се заложи на компетентни хора в администрацията, за да може бързо и ефективно да се усвояват всички средства, отпускани от държавата или европейските фондове”, категоричен е Трифонов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.