Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Иновативен кандидат-кмет насочва Варна към “умен” растеж

Морски бизнес, високи технологии в комбинация с ефективна администрация е формулата за успех, смята Чавдар Трифонов

Бързото постигане на висок стандарт на живот е възможно единствено с умен икономически растеж, убеден е бизнесменът Чавдар Трифонов, издигнат за кандидат-кмет за Варна от коалиция “Реформатори и Патриоти – решението за Варна”.

Икономика на знанието, иновациите и високите технологии са основните насоки, в които се развива един “умен” град, обяснява Трифонов. Това означава публичните инвестиции в града приоритетно да се насочат за изграждане на дигитално управление, умни транспорт и сметопочистване, както и задължителен елемент – енергийна ефективност – все приоритети през новия програмен период.

Нашият град има всички предпоставки за постигане на икономически растеж. Варна е развит образователен център и има географско положение, даващо безброй възможности, смята Трифонов. Комбинирайки работата на местната власт, бизнеса и университетите, може да постигнем развитие на двата приоритетни клъстера – морският и високотехнологичният, които да получат финансиране по иновативни проекти, заяви Трифонов.

Като част от възможностите за подкрепа в тази посока той вижда програма “Хоризонт 2020”, Европейската инвестиционна банка и европейски инициативи “Smart cities and communities”.

За съжаление Варна не участва в нито една европейска инициатива за умни градове, което отчитам като грешка на местната администрация, смята един от основните претенденти за кметския стол в морската столица.

Трифонов предлага да се взаимства баварският опит и да се създаде агенция за привличане на инвеститори, която да функционира като общинско предприятие.

Другата му идея е свързана с основаването на фонд, подпомагащ стартиращи компании. Според Трифонов секторите, които приоритетно трябва да бъдат развивани, са морският бизнес, високите технологии и туризмът.

Работата на общината е да създава условията, да свързва страните, да привлича инвеститорите, а не да се бърка в икономиката, категоричен е кандидатът на реформатори и патриоти.

Според Трифонов процент от корпоративния данък и от данъка върху доходите на физически лица трябва да остава в общините, където са регистрирани компаниите и живеят работещите.

Изграждането на високотехнологичен парк във Варна би осигурил на града ни 5000 високоплатени работни места. Това означава над 200 млн. лева годишно, колкото е сегашният бюджет на Варна, да влизат в паричните обороти на града само от работещите в този сектор. Другият сектор, който според него дава висок стандарт, е морският.

“Крайно време е да се отмести фокусът от опаковката, както е в момента. Да се заложи на компетентни хора в администрацията, за да може бързо и ефективно да се усвояват всички средства, отпускани от държавата или европейските фондове”, категоричен е Трифонов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете