Увеличават се отровените от дрога и алкохол

Пациентите, отровени от комбинация между алкохол и различни наркотици, се увеличават, като по правило повечето са тийнейджъри. За това алармира началникът на клиниката по токсикология във Военноморска болница - Варна, доц. Снежа Златева.

В момента нейният екип се грижи за възстановяването на двама пациенти, получили усложнения от съчетаването на множество вредни субстанции. Първият е стар познайник на медиците. Въпреки че е едва на 33 години, младият мъж вече е бил лекуван заради зависимост от хероин, а после и от метадон. След това решил да смени източника на бързо удоволствие с алкохол и сънотворни, които отново го пратили в токсикологията. Състоянието му вече е стабилизирано, но организмът му е разбит от дългата употреба на отрови.

С остра интоксикация в клиниката е бил приет и 17-годишен ученик, изпаднал в несвяст след комбиниране на алкохол, амфетамини и други синтетични дроги, разказаха още от Военноморска болница.

Тази мода сред децата навлиза от няколко години и е много опасна, коментира доц. Златева. Тя припомни резултатите от миналогодишно проучване по проект “Младежко развитие - растеж без алкохол”, според което почти 80 процента от гимназистите във Варна пият, повечето семейства толерират този порок, а подрастващите все по-често добавят към чашката и микс от марихуана и други наркотици.

Картината оттогава не е променена към добро - само за първите два летни месеца тази година в клиниката са лекувани над 30 отровени с наркотични коктейли младежи, обясни доц. Снежа Златева.

Тя предупреди, че покрай дъждовете и гроздобера в момента има сериозен риск от ужилвания от оси, пчели и стършели, както и от отравяния с гъби.

Преди няколко дни лекарите свестявали семейство от Варненския регион. Мъжът и съпругата му брали и консумирали отровни двойници на ядливи гъби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони