Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Мъж насъска питбула си срещу професор в столичния кв. „Овча купел”

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня Откриха още 4 бюст-паметника в Алеята на писателите

Бумащина спира 30 млн. лв. за лекарите Всяка година касата пренасочва огромна сума от перо на перо

Искрен Веселинов: Оставката на Каракачанов не е актуална, той е изключително ефективен

Скандал с личния имейл на Иванка Ползвала го за служебна кореспонденция

Ердоган: Решенията на Европейския съд за правата на човека не обвързват Турция

Марияна Николова ще е новият вицепремиер Депутатите гласуват номинацията й утре по предложение на премиера Борисов

Данък за гледане на мач в кръчма Целта е да се защитят авторските права на телевизиите

Президентът: Не аз определям заплатата си, а Народното събрание Ще се срещна с Борисов, когато управляващите имат визия за справяне с корупцията, каза Румен Радев

22 млн. евро заем за 4 нови станции

36 души се борят за едно работно място във Варненско

36 безработни се конкурират за едно работно място на трудовата борса във Варненско, докато в област Добрич броят им е двойно по-малък. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), базиран на данни от териториалните поделения на Агенцията по заетостта.

Картината към 3 септември сочи, че в регион Варна е имало 347 свободни места. ИПИ ги съпоставя с регистрираните 12 469 безработни през юли. В първия есенен месец обаче по традиция клиентите на бюрата по труда край морето се увеличават заради поетапното затваряне на хотелите. В Добричко вакантните позиции са били 405, а безработните – 7282 души. Според анализа на офертите Варна се нарежда на четвърто място по средна заплата – 545 лв. Макар тя да е с 9 лв. по-висока от средната за страната, областта е изпреварена не само от София, но и от Габрово и Перник. Добрич заема 13-а позиция с 502 лв.

Над 80% от вакантните позиции в поделенията на Агенцията по заетостта са за пълен работен ден, а 54% са за безсрочни договори. За 2/3 обаче няма предварително обявено заплащане. Най-често то липсва в обявите за граждански договори, които са предимно за учители. Това забавя намирането на персонал, е изводът на ИПИ.

Оттам посочват и голямата разлика от 332 лв. между средната заплата в офертите на бюрата по труда и отчетената от НСИ за юни за страната 868 лв. Анализаторите обясняват разминаването с факта, че на държавната трудова борса преобладават предложенията от публичния сектор и от малки и средни предприятия, където заплащането и условията на труд не са атрактивни.

При търсене на скъпоплатени експерти работодателите прибягват до услугите на агенции за подбор на персонал, защото намирането на такива кадри е по-трудно. В бюрата по труда преобладаващата част от малкото свободни места със заплата над 1000 лв. са за инженери, шофьори и монтьори, като половината оферти са за столицата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.