Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 24.02.2020

Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

36 души се борят за едно работно място във Варненско

36 безработни се конкурират за едно работно място на трудовата борса във Варненско, докато в област Добрич броят им е двойно по-малък. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), базиран на данни от териториалните поделения на Агенцията по заетостта.

Картината към 3 септември сочи, че в регион Варна е имало 347 свободни места. ИПИ ги съпоставя с регистрираните 12 469 безработни през юли. В първия есенен месец обаче по традиция клиентите на бюрата по труда край морето се увеличават заради поетапното затваряне на хотелите. В Добричко вакантните позиции са били 405, а безработните – 7282 души. Според анализа на офертите Варна се нарежда на четвърто място по средна заплата – 545 лв. Макар тя да е с 9 лв. по-висока от средната за страната, областта е изпреварена не само от София, но и от Габрово и Перник. Добрич заема 13-а позиция с 502 лв.

Над 80% от вакантните позиции в поделенията на Агенцията по заетостта са за пълен работен ден, а 54% са за безсрочни договори. За 2/3 обаче няма предварително обявено заплащане. Най-често то липсва в обявите за граждански договори, които са предимно за учители. Това забавя намирането на персонал, е изводът на ИПИ.

Оттам посочват и голямата разлика от 332 лв. между средната заплата в офертите на бюрата по труда и отчетената от НСИ за юни за страната 868 лв. Анализаторите обясняват разминаването с факта, че на държавната трудова борса преобладават предложенията от публичния сектор и от малки и средни предприятия, където заплащането и условията на труд не са атрактивни.

При търсене на скъпоплатени експерти работодателите прибягват до услугите на агенции за подбор на персонал, защото намирането на такива кадри е по-трудно. В бюрата по труда преобладаващата част от малкото свободни места със заплата над 1000 лв. са за инженери, шофьори и монтьори, като половината оферти са за столицата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.