Хиляди албанци излизат на антиправителствен протест в Тирана

Граничари заловиха 14 пакета с канабис, укрити в тайници на кола на ГКПП “Лесово”

Пленкович към Борисов: 17 май ще остане в историята

Сирак, напазаруван като стока и изоставен Невероятната история на Бойко Роджър Гренцке от сиропиталище в Сандански

Безмилостна битка в „Гласът на България“ Само четирима ще имат шанса да продължат към големия финал

Мартина мина на русо и захвърли дрехите Плеймейтката взриви социалните мрежи

Стачка на шофьорите на камиони в Бразилия отмени над 100 полета

Анкара: Турция е готова на ответни мерки, ако САЩ възпрепятстват доставката на самолетите Ф-35

1500 деца от 90 училища идват в Търново за ромския фестивал ”Отворено сърце”

Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството

Пленкович прие Борисов в Загреб (СНИМКИ)

Секс, наркотици и мъпети “The Happytime Murders” е предназначен за възрастни

Премиерът Борисов пристигна в Хърватия (СНИМКИ)

Цветан Цветанов разговаря с председателя на македонския парламент Талат Джафери

Тази кола се рециклира Учени и студенти от Холандия създадоха автомобил от органични материали

36 души се борят за едно работно място във Варненско

36 безработни се конкурират за едно работно място на трудовата борса във Варненско, докато в област Добрич броят им е двойно по-малък. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), базиран на данни от териториалните поделения на Агенцията по заетостта.

Картината към 3 септември сочи, че в регион Варна е имало 347 свободни места. ИПИ ги съпоставя с регистрираните 12 469 безработни през юли. В първия есенен месец обаче по традиция клиентите на бюрата по труда край морето се увеличават заради поетапното затваряне на хотелите. В Добричко вакантните позиции са били 405, а безработните – 7282 души. Според анализа на офертите Варна се нарежда на четвърто място по средна заплата – 545 лв. Макар тя да е с 9 лв. по-висока от средната за страната, областта е изпреварена не само от София, но и от Габрово и Перник. Добрич заема 13-а позиция с 502 лв.

Над 80% от вакантните позиции в поделенията на Агенцията по заетостта са за пълен работен ден, а 54% са за безсрочни договори. За 2/3 обаче няма предварително обявено заплащане. Най-често то липсва в обявите за граждански договори, които са предимно за учители. Това забавя намирането на персонал, е изводът на ИПИ.

Оттам посочват и голямата разлика от 332 лв. между средната заплата в офертите на бюрата по труда и отчетената от НСИ за юни за страната 868 лв. Анализаторите обясняват разминаването с факта, че на държавната трудова борса преобладават предложенията от публичния сектор и от малки и средни предприятия, където заплащането и условията на труд не са атрактивни.

При търсене на скъпоплатени експерти работодателите прибягват до услугите на агенции за подбор на персонал, защото намирането на такива кадри е по-трудно. В бюрата по труда преобладаващата част от малкото свободни места със заплата над 1000 лв. са за инженери, шофьори и монтьори, като половината оферти са за столицата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.