На референдума ще гласуват в 45 страни

Българите в 45 държави по света ще могат да гласуват на референдума на 25 октомври. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще разкрие в тези държави 312 секции. Въпросът на допитването е един-единствен: дали да се разреши дистанционното гласуване по електронен път или не. А местата за гласуване извън страната се определят спрямо броя подадени заявления и по предложение на посланици и консули.

Най-много секции зад граница ще има в САЩ, Испания и Германия. За първи път броят на местата за вот в Турция е силно намален – на 25 октомври на референдума в южната ни съседка ще се гласува в 21 секции. На парламентарните избори преди година са се пускали бюлетини на 136 места. От решението на ЦИК става ясно, че редуцирането на секциите в Турция е станало по предложение на изселническите ни организации в Истанбул и Анкара, които са придвижени в дипломатическите ни представителства там. Един от мотивите е, че в южната ни съседка предстоят предсрочни парламентарни избори на 1 ноември, заради което администрацията няма да има възможност за съдействие при провеждане на референдума.

Секции за участие в допитването ще бъдат разкрити в Любляна (Словения), Загреб (Хърватия) и Белград (Сърбия).

По закон и държавата, и политическите партии трябва да осигурят членове на секционните избирателни комисии. До миналата седмица в българската администрация имаше около 400 служители, които желаят да заминат и да работят за провеждането на референдума зад граница. Те обаче няма да могат да гласуват на местните избори у нас, които се провеждат в същия ден. За сметка на това ще получат командировъчни.
Секции в Афганистан, Кабул и Кандахар няма да има. Мотивите – съображения за повишена опасност за сигурността на гласоподавателите в района.

Поради недадено разрешение от приемащата държава в градовете Хам, Аахен и Волдорф в Германия, за които са получени повече от 40 валидни заявления за участие в допитването, също няма да се образуват секции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.