„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Екоминистерството проваля плановете за управление на Пирин и Рила

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Под натиска на партия „Зелените“ и Реформаторския блок Министерството на околната среда и водите е на път да провали приемането на плановете за управление на парковете Пирин, Рила и Витоша, научи „Труд“ от свои източници във ведомството.

В петък и вчера заместник-министърът в МОСВ Бойко Малинов спешно е привиквал на лични разговори директорите на Националните паркове Рила и Пирин – Красимир Андонов и Росен Баненски. Поводът за тази активност е среща на ръководството на министерството с партия „Зелените“ и коалицията „За да остане природа в България“, провела се на 25 септември.

На нея „еколозите“ са поискали цялостната преработка на три плана – на НП Рила, НП Пирин и Природен парк Витоша – това означава, че в обозримо бъдеще тези планове няма да бъдат приети.

Подготовка

Подготовката за провала на трите плана за управление започнала още преди три месеца. Тогава, под натиска на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев бе уволнен дългогодишният специалист и директор на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ Михаил Михайлов, който беше привърженик на балансираното управление на защитените територии. На негово място без конкурс беше сложен Мирослав Калугеров, който е приближен до реформаторите.

Неуспехи

Фирми на „Зелените“ кандидатстваха за изработване на трите плана за управление, но не успяха да спечелят нито една от обществените поръчки. Това стана, въпреки че именно тези дружества бяха първоначално класирани за победители в конкурсите. Впоследствие съдът ги отстрани, защото техните експерти не отговаряха на изискванията и нямаха нужната компетентност.

Експерти

Сегашните планове за управление се правят от екипи, в които участват над 40 авторитети – професори, доценти от БАН, СУ „Свети Климент Охридски“, Лесотехническия университет. Все хора, доказани в своите области.
Въпреки безспорните качества и приетите до този момент разработки, Дирекция „Национална служба за защита на природата“ и лично зам.-минситър Бойко Малинов, под натиска на „Зелените“, подлагат под съмнение качествата на разработките.

Пари

Сумата за трите плана, която не влезе в касите на „Зелените“, е над 7 милиона лева. Това всъщност е основната причина за яростта на еколозите, заявяват източниците на „Труд“.
В същото време е добре известно, че „Зелените“ получават пари за блокиране именно на тези три плана.
В момента техните най-видни активисти – Тома Белев, Андрей Ковачев, Андрей Ралев, Петко Цветков и приближените им изпълняват две швейцарски програми – „Зелени закони“ и „Прозрачни планини“. Чрез тях, заедно с WWF-България, управлявано от жената на Белев – Весела Кавръкова, провалят плановете за управлението на националните паркове Рила, Пирин и ПП Витоша.
Резултатът е налице – в продължение на две седмици специалисти от Дирекцията са впрегнати по заповед на Бойко Малинов, който вчера не бе на разположение за въпроси, да измислят формални нарушения в трите плана, за да могат да забавят или въобще да прекратят процедурата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.