Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Екоминистерството проваля плановете за управление на Пирин и Рила

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Под натиска на партия „Зелените“ и Реформаторския блок Министерството на околната среда и водите е на път да провали приемането на плановете за управление на парковете Пирин, Рила и Витоша, научи „Труд“ от свои източници във ведомството.

В петък и вчера заместник-министърът в МОСВ Бойко Малинов спешно е привиквал на лични разговори директорите на Националните паркове Рила и Пирин – Красимир Андонов и Росен Баненски. Поводът за тази активност е среща на ръководството на министерството с партия „Зелените“ и коалицията „За да остане природа в България“, провела се на 25 септември.

На нея „еколозите“ са поискали цялостната преработка на три плана – на НП Рила, НП Пирин и Природен парк Витоша – това означава, че в обозримо бъдеще тези планове няма да бъдат приети.

Подготовка

Подготовката за провала на трите плана за управление започнала още преди три месеца. Тогава, под натиска на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев бе уволнен дългогодишният специалист и директор на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ Михаил Михайлов, който беше привърженик на балансираното управление на защитените територии. На негово място без конкурс беше сложен Мирослав Калугеров, който е приближен до реформаторите.

Неуспехи

Фирми на „Зелените“ кандидатстваха за изработване на трите плана за управление, но не успяха да спечелят нито една от обществените поръчки. Това стана, въпреки че именно тези дружества бяха първоначално класирани за победители в конкурсите. Впоследствие съдът ги отстрани, защото техните експерти не отговаряха на изискванията и нямаха нужната компетентност.

Експерти

Сегашните планове за управление се правят от екипи, в които участват над 40 авторитети – професори, доценти от БАН, СУ „Свети Климент Охридски“, Лесотехническия университет. Все хора, доказани в своите области.
Въпреки безспорните качества и приетите до този момент разработки, Дирекция „Национална служба за защита на природата“ и лично зам.-минситър Бойко Малинов, под натиска на „Зелените“, подлагат под съмнение качествата на разработките.

Пари

Сумата за трите плана, която не влезе в касите на „Зелените“, е над 7 милиона лева. Това всъщност е основната причина за яростта на еколозите, заявяват източниците на „Труд“.
В същото време е добре известно, че „Зелените“ получават пари за блокиране именно на тези три плана.
В момента техните най-видни активисти – Тома Белев, Андрей Ковачев, Андрей Ралев, Петко Цветков и приближените им изпълняват две швейцарски програми – „Зелени закони“ и „Прозрачни планини“. Чрез тях, заедно с WWF-България, управлявано от жената на Белев – Весела Кавръкова, провалят плановете за управлението на националните паркове Рила, Пирин и ПП Витоша.
Резултатът е налице – в продължение на две седмици специалисти от Дирекцията са впрегнати по заповед на Бойко Малинов, който вчера не бе на разположение за въпроси, да измислят формални нарушения в трите плана, за да могат да забавят или въобще да прекратят процедурата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.