На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Екоминистерството проваля плановете за управление на Пирин и Рила

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Под натиска на партия „Зелените“ и Реформаторския блок Министерството на околната среда и водите е на път да провали приемането на плановете за управление на парковете Пирин, Рила и Витоша, научи „Труд“ от свои източници във ведомството.

В петък и вчера заместник-министърът в МОСВ Бойко Малинов спешно е привиквал на лични разговори директорите на Националните паркове Рила и Пирин – Красимир Андонов и Росен Баненски. Поводът за тази активност е среща на ръководството на министерството с партия „Зелените“ и коалицията „За да остане природа в България“, провела се на 25 септември.

На нея „еколозите“ са поискали цялостната преработка на три плана – на НП Рила, НП Пирин и Природен парк Витоша – това означава, че в обозримо бъдеще тези планове няма да бъдат приети.

Подготовка

Подготовката за провала на трите плана за управление започнала още преди три месеца. Тогава, под натиска на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев бе уволнен дългогодишният специалист и директор на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ Михаил Михайлов, който беше привърженик на балансираното управление на защитените територии. На негово място без конкурс беше сложен Мирослав Калугеров, който е приближен до реформаторите.

Неуспехи

Фирми на „Зелените“ кандидатстваха за изработване на трите плана за управление, но не успяха да спечелят нито една от обществените поръчки. Това стана, въпреки че именно тези дружества бяха първоначално класирани за победители в конкурсите. Впоследствие съдът ги отстрани, защото техните експерти не отговаряха на изискванията и нямаха нужната компетентност.

Експерти

Сегашните планове за управление се правят от екипи, в които участват над 40 авторитети – професори, доценти от БАН, СУ „Свети Климент Охридски“, Лесотехническия университет. Все хора, доказани в своите области.
Въпреки безспорните качества и приетите до този момент разработки, Дирекция „Национална служба за защита на природата“ и лично зам.-минситър Бойко Малинов, под натиска на „Зелените“, подлагат под съмнение качествата на разработките.

Пари

Сумата за трите плана, която не влезе в касите на „Зелените“, е над 7 милиона лева. Това всъщност е основната причина за яростта на еколозите, заявяват източниците на „Труд“.
В същото време е добре известно, че „Зелените“ получават пари за блокиране именно на тези три плана.
В момента техните най-видни активисти – Тома Белев, Андрей Ковачев, Андрей Ралев, Петко Цветков и приближените им изпълняват две швейцарски програми – „Зелени закони“ и „Прозрачни планини“. Чрез тях, заедно с WWF-България, управлявано от жената на Белев – Весела Кавръкова, провалят плановете за управлението на националните паркове Рила, Пирин и ПП Витоша.
Резултатът е налице – в продължение на две седмици специалисти от Дирекцията са впрегнати по заповед на Бойко Малинов, който вчера не бе на разположение за въпроси, да измислят формални нарушения в трите плана, за да могат да забавят или въобще да прекратят процедурата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.