Специализирана полицейска операция в Разград

Премиерът Борисов пристигна в Александруполис (СНИМКИ и ВИДЕО)

Президентът Румен Радев пред кипърския бизнес: България е водеща във финтех индустрията в Източна Европа

Завръщане с 1000 конски сили Величественият офроудър Hummer възкръсва под марката GMC

Смъртните случаи от коронавиурса в Италия вече са 11, заразените са над 300

Изследват бебе на годинка за коронавирус в Пловдив

Депутатът от БСП Явор Божанков: Хората в Полски Тръмбеш не са доволни от водената държавна политика

Втора грипна вълна се задава у нас

Какво ще стане ако се кръстоса блондинка със заек?

На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Министерски съвет ще даде 2 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция

Общо 2 000 000 лв. ще даде Администрацията на Министерския съвет за „Разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020“.

Това стана ясно от обявена в понеделник обществена поръчка по един от подпроектите, чиято крайна цел е създаването на „Система“-та за мониторинг на ромската интеграция, предаде репортер на БГНЕС.

Поредният проект, посветен на интеграцията на малцинствата, се финансира по новата европейска програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. Така управляващите продължават наложената „традиция“ от стария програмен период за разходването на финансов ресурс от еврофондовете за изготвянето на анализи, концепции и стратегии, а не за реални инвестиции в приобщаването на ромската общност.

Конкретната обществена поръчка, която е обявена от Националния съвет по етническите въпроси, който е към Администрацията на МС, е за „преглед, анализ и оценка на законодателство, структури, системи, добри практики за провеждане на мониторинг, оценка, контрол, мрежа от заинтересовани страни с фокус върху ромите, които да подават данни и информация към „Система“-та и възлиза на близо 200 000 лв. Изпълнителят ще се избира на база „най-ниска цена“. Кандидатстващите трябва да разполагат и с редица „експерти“ по етнически въпроси, статистика и др.

След изготвянето на анализа на българското законодателство, отделните структури и идентифициране на добрите практики при ромската интеграция, от Националния съвет, който се явява бенефициент по ОП РЧР 2014-2020, ще обявят и други обществени поръчки, с които ще се осъществят следните четири дейности: изготвяне на концепция на „Системата“; нейното изграждане, пилотно тестване и обучение; организация и управление на проекта; информация и публичност“. От документацията става ясно още, че максималната допустима сума за реализирането на „Система“-та e 2 млн. лв. – 1 700 000 лв. от еврофондовете и 300 000 лв. от националния бюджет. Част от средствата ще отидат за закупуване на три сървъра със система за архивиране, 1 многофункционално устройство за принтиране, общо 20 компютъра и обучение на общо 600 експерти, както и за възнаграждения на екипа по проекта.

Основната цел на Проекта, възлизащ по предварителни разчети на до 2 млн. лв., е да подпомогне интеграционните политики, като създаде ефективна система за регулярно и системно информационно осигуряване, наблюдение, оценка и контрол на постиженията/неуспехите от провежданата Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г. и други интервенции, насочени към подобряване на ситуацията на ромите в България.

По всичко изглежда старта на процедурите по изпълнение на проекта са изключително закъснели. В документацията е посочено, че продължителността на проекта е девет месеца и с планиран край на изпълнение 31 декември 2015 г., което означава, че със сигурност ще бъде направено искане за удължаване на срока на изпълнението на дейностите по проекта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.