Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Плевнелиев: Магистрала и жп линия трябва да свързват България и Албания

Между България и Албания трябва да има не само въздушна връзка, но също така магистрала и железопътна линия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с албанския си колега Буяр Нишани.

„Разстоянието между двете страни е само 300 км и изграждането на модерна транспортна инфраструктура ще насърчи бизнес контактите”, посочи държавният глава.

Според него освен транспортните връзки, страните от Балканите се нуждаят и от енергийна свързаност. Плевнелиев се обяви за създаването на енергийна борса в Югоизточна Европа и също така изрази желание България да се включи в изграждащия се енергиен пръстен, включващ Албания, Черна гора, Косово и Сърбия.

Той припомни, че страната ни е традиционен износител на ток за региона и притежава два пъти повече енергийни мощности, отколкото са й необходими.

Плевнелиев изрази готовността на България и родния строителен бизнес да участват в различни проекти в Албания, които се финансират както с европейски пари, така и от Тирана. Той посочи, че нашите строители могат да предложат конкурентни цени за изгражданите обекти.

По време на срещата е засегната и темата за присъединяването на Албания към ЕС. Буяр Нишани благодари за помощта, която София оказва на неговата страни и добави, че ние можем да помогнем на Албания в усвояването на парите от еврофондовете.

Тирана също така е подкрепила българското предложение за ненарушимост на границите в региона.

Като председател на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа България ще предложи приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите, каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместната пресконференция с президентът на Албания Буяр Нишани.

„Разчитам на подкрепата на Албания за успешното реализиране на тази инициатива”, заяви Плевнелиев.

„Разчитаме и на активната подкрепа на Албания за изпълнението на трите основни приоритета, които българското председателство посочи и постави на дневния ред на 13-те държави от Източна Европа, а именно: енергетика, енергийна свързаност и инфраструктура, подкрепа за активното гражданско общество и надграждане на демократичните институции, и разбира се миграцията и бежанският поток”, заяви Плевнелиев.

По думите му икономическото сътрудничество между Албания и България се развива добре и има повишаване на стокообмена до 80 милиона евро.

„Това разбира се е далеч под потенциала, както на българските бизнесмени и инвеститори,, така и на албанската икономика. Разбрахме се, че ще окуражим повече български компании специално в енергетиката, възобновяеми енергийни източници, енергийна свързаност, транспортна инфраструктура, строителство на магистрали и железопътни линии. Българските компании са силни, държат най-добрите цени, строят здраво, конкурентоспособни са, имат какво да покажат”, каза още Плевнелиев.

България ще подкрепя всяко едно действие в региона по отношение на демонстриране на европейски ценности и позиции, посочи още той.

„Всяка една от държавите на Западните Балкани се ползва от нашата подкрепа спрямо европейските критерии”, заяви Плевнелиев.

По думите му, европейската и евроатланическата интеграция на западните Балкани е тема, по която България и Албания споделят общи позиции. „Процесът на европейската интеграция не е завършен и няма как да бъде завършен без държавите от Западните Балкани”, коментира Плевнелиев. Според него, развитието в тази насока зависи от индивидуалния напредък на всяка страна в изпълнението на критериите за членство. „Подкрепяме Албания по пътя й на европейската интеграция, помагаме им и тепърва ще им помагаме още повече. Набелязахме поредица от реформи и сфери, където България ще бъде полезна и ще бъде заедно с тях.

Тук визираме реформи, които предстоят в Албания и в които България ще помогне със своя капацитет и опит – в енергетиката, образованието, сектор „сигурност” и привличането на чуждестранни инвестиции, правосъдието и усвояването на еврофондовете ”, заяви още Росен Плевнелиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.