Плевнелиев: Магистрала и жп линия трябва да свързват България и Албания

Между България и Албания трябва да има не само въздушна връзка, но също така магистрала и железопътна линия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с албанския си колега Буяр Нишани.

„Разстоянието между двете страни е само 300 км и изграждането на модерна транспортна инфраструктура ще насърчи бизнес контактите”, посочи държавният глава.

Според него освен транспортните връзки, страните от Балканите се нуждаят и от енергийна свързаност. Плевнелиев се обяви за създаването на енергийна борса в Югоизточна Европа и също така изрази желание България да се включи в изграждащия се енергиен пръстен, включващ Албания, Черна гора, Косово и Сърбия.

Той припомни, че страната ни е традиционен износител на ток за региона и притежава два пъти повече енергийни мощности, отколкото са й необходими.

Плевнелиев изрази готовността на България и родния строителен бизнес да участват в различни проекти в Албания, които се финансират както с европейски пари, така и от Тирана. Той посочи, че нашите строители могат да предложат конкурентни цени за изгражданите обекти.

По време на срещата е засегната и темата за присъединяването на Албания към ЕС. Буяр Нишани благодари за помощта, която София оказва на неговата страни и добави, че ние можем да помогнем на Албания в усвояването на парите от еврофондовете.

Тирана също така е подкрепила българското предложение за ненарушимост на границите в региона.

Като председател на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа България ще предложи приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите, каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместната пресконференция с президентът на Албания Буяр Нишани.

„Разчитам на подкрепата на Албания за успешното реализиране на тази инициатива”, заяви Плевнелиев.

„Разчитаме и на активната подкрепа на Албания за изпълнението на трите основни приоритета, които българското председателство посочи и постави на дневния ред на 13-те държави от Източна Европа, а именно: енергетика, енергийна свързаност и инфраструктура, подкрепа за активното гражданско общество и надграждане на демократичните институции, и разбира се миграцията и бежанският поток”, заяви Плевнелиев.

По думите му икономическото сътрудничество между Албания и България се развива добре и има повишаване на стокообмена до 80 милиона евро.

„Това разбира се е далеч под потенциала, както на българските бизнесмени и инвеститори,, така и на албанската икономика. Разбрахме се, че ще окуражим повече български компании специално в енергетиката, възобновяеми енергийни източници, енергийна свързаност, транспортна инфраструктура, строителство на магистрали и железопътни линии. Българските компании са силни, държат най-добрите цени, строят здраво, конкурентоспособни са, имат какво да покажат”, каза още Плевнелиев.

България ще подкрепя всяко едно действие в региона по отношение на демонстриране на европейски ценности и позиции, посочи още той.

„Всяка една от държавите на Западните Балкани се ползва от нашата подкрепа спрямо европейските критерии”, заяви Плевнелиев.

По думите му, европейската и евроатланическата интеграция на западните Балкани е тема, по която България и Албания споделят общи позиции. „Процесът на европейската интеграция не е завършен и няма как да бъде завършен без държавите от Западните Балкани”, коментира Плевнелиев. Според него, развитието в тази насока зависи от индивидуалния напредък на всяка страна в изпълнението на критериите за членство. „Подкрепяме Албания по пътя й на европейската интеграция, помагаме им и тепърва ще им помагаме още повече. Набелязахме поредица от реформи и сфери, където България ще бъде полезна и ще бъде заедно с тях.

Тук визираме реформи, които предстоят в Албания и в които България ще помогне със своя капацитет и опит – в енергетиката, образованието, сектор „сигурност” и привличането на чуждестранни инвестиции, правосъдието и усвояването на еврофондовете ”, заяви още Росен Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини