Ученици работят по електромобил на "Рено"

Електромобил на "Рено", предоставен от производителя на ученици от Франция, Италия и България гостува тази седмица в Търговище.

Колата на бъдещето може да бъде видяна до петък в Професионалната техническа гимназия "Цар Симеон Велики".

Училището е партньор по образователния проект по "Еразъм+" и домакин на поредната работна сесия от него. От френска страна участват ученици и преподаватели от Институт "Льомоние" в град Каен, водени от Денис Леклерк, а от Италия са от Техническия институт в Матера с ръководител Мариелла Вакаро.

30 ученици гостуват през седмицата в домовете на връстниците си в Търговище. Всеки ден те имат занятия в училищната база или в завод в града, който произвежда кабелите за автомобилите на "Рено".

"Проектът стартира миналата година и ще приключи през юли 2017 г. Наша група от 30 ученици вече беше на визита във Франция и Италия. Предстои второ посещение. Разменяме опит за различните образователни програми и заедно предлагаме на "Рено" идеи за усъвършенстване на електромобила. Учениците имат предложение за монтиране на фотоволтаик на покрива на колата, подобряване на батерията и други", разказа директорът на училището в Търговище Николай Николов.

При посещението във Франция се родила идеята на колата да бъдат нарисувани знамената на страните, които участват в проекта. В задната част на електромобила пък е флагът на Европейския съюз.

"Правим и практически занятия по диагностика на електрогенератор на автомобил, техническо чертане, изработване на електронни сигнални устройства и други. В програмата има и културна част с посещения на исторически обекти", допълни Николов. По време на гостуването в домовете на децата от Търговище гостите се запознават с нашия начин на живот, кухня и други.

На финала на проекта всички разработки на младите таланти ще бъдат предоставени на "Рено", откъдето търсят идеи и рекламират екологичните коли, като дават достъп до тях на учениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони