Ромска организация плаща таксите за забавачка на 210 деца в Търновско

Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" във Велико Търново в продължение на цяла година ще плаща таксите за забавачка на 210 деца от бедни семейства. Малчуганите посещават 12 детски градини от общините Павликени, Стражица, Елена, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Лясковец.

"Инициативата се осъществява за втора поредна година. Дейността е по проект "Готови за училище" с възложител Фондация "Тръст за социална алтернатива", с подкрепата на фондация "Америка за България", обясни председателят на Център "Амалипе" Деян Колев.

Той уточни, че през миналата година са подпомагани семействата на 264 деца на възраст от 3 до 6 години. Таксата за забавачка на дете за месец е средно около 40 лв.

"След като отпадна финансовата тежест на родителите, се забеляза с над 50 % увеличаване на посещаемостта на детска градина от деца от семейства в неравностойно положение. Нарасна мотивацията на родителите и тяхната убеденост от необходимостта от ранно детско образование. От октомври 2014 г. до май 2015 г. общо 574 родители потърсиха информация за достъпа до ранно детско образование", сподели Деян Колев.

Той допълни, че в еленското село Майско дори е била разкрита допълнителна група за деца на 3 и 4 години. Практиката сочи, че децата, които ходят на забавачка подобряват познавателните си и социални умения. "Това пък е гаранция за тяхната готовност за училище", категоричен е Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони