Учим германски съд на електронно правосъдие

Апелативен съд Варна е далеч по-напред по отношение на информационните технологии, в сравнение с Областния съд в Нюрнберг. Това призна след посещението си в морската столица председателят на най-големият съд в Бавария Кристоф Щрьоц.

"Останах изненадан да видя, че Варненският апелативен съд използва по толкова много начини информационните технологии, за да достига до гражданите, дори и чрез Фейсбук. Нашият съд, а и всички останали в Германия, трябва да достигне това ниво до 2020 година", обясни Шрьоц.

Той остана впечатлен от електронните услуги, предоставяни от съда и възможностите за отдалечен достъп до делата и информация за тях. От своя страна шефката на Апелативен съд - Варна Ванухи Аракелян изтъкна, че това, за което родните магистрати могат само да мечтаят, сравнявайки се с германските си колеги, е материалната обезпеченост.

Аракелян изтъкна поредния отказ на финансовото министерство да актуализира възнагражденията на магистрати и съдебни служители с 12%, което следва от разпоредбите на Закона за съдебната власт. "Ние ще продължим да изпълняваме нашите функции, защото това е призванието ни, но да отказваш да изпълняваш закон, когато говориш за съдебна реформа и промяна в Конституцията, не е най-добрия знак", допълни Аракелян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право