На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Илияна Цанова кандидат за заместник-управител на фонда „Юнкер“

Европейската комисия е издигнала бившия български служебен вицепремиер Илияна Цанова като предпочитан кандидат за заместник-управител на инвестиционния фонд на ЕС за 315 млрд. евро, известен като плана „Юнкер“.

Ако бъде избрана, Цанова ще работи под уравляващия директор, за чиято позиция най-вероятно ще бъде посочен Вилхемл Молтерер, бивш австрийски десноцентристки министър на финансите. Информацията първо бе съобщена от европейското издание на Politico, а ЕК е потвърдила предложенията на Молтерер и Цанова за двете топ позиции, но е отказала коментар. Източници на „Капитал“ потвърдиха, че Цанова е минала двете изслушвания за поста и е била предпочетена неофициално от Европейската инвестиционна банка, в чиято структура ще се намира фонда.

За да бъде финализиран изборът обаче, номинациите трябва да получат одобрението и на Европарламента. Според Politico, точно тук се очертава сблъсък между двете институции. Изданието коментира, че мнозинството от членовете на комисията по монетарни и финансови въпроси са подкрепили за зам.-директорската длъжност Алесандро Карано, италианският представител на комисията в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Изборът на Цанова, която в момента работи за Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), според Politico, ще разгневи депутатите, някои от които са изразили опасения, че на бившия български вицепремиер й липсва опит в ЕИБ.

Това не отговаря на истината, заявиха пред „Капитал“ два източника, запознати със изслушването.

Според самото Politico, което преди месец написа статия за неофициалното изслушване, на него се е разразил грандиозен скандал между председателя на комисията – италианецът Роберто Гуалтиери и френската депутатка Силви Гулард. Според французойката, италианецът и други негови поддръжници са се опитали да насочат мнението на комисията към италианския кандидат Карано. Това бе потвърдено и от източник на „Капитал“, според когото това е част от стратегията на Рим да назначи възможно най-много италианци на подобни високи позиции. „Въобще е нямало изслушване, организирано от икономическата комисия“, заяви евродепутат, член на комисията. „Имало е някакъв сбор на няколко човека, но това няма нищо общо с официален формат и е очевидно форма на лобиране от страна на италианците“. От офиса на ирландеца Браян Хейс, който също е член на комисията, отрекоха да знаят или да са присъствали на такъв формат.

Информирани източници са заявили пред Politico, че изборът на Цанова е наложен от ЕК в замяна на одобрението на кандидатурата на Вилхемл Молтерер за управляващ директор, както и че бил подкрепен от Кристалина Георгиева и българското правителство. Източникът на „Капитал“ обаче посочи, че Цанова е кандидатствала сама за позицията и не е получила никаква подкрепа по нито една от двете линии. Самата тя отказа да коментира пред вестника, с мотива, че процедурата не е приключила.

Парламентът няма правомощия да избере кандидатите, но може да одобри или да отхвърли избора, представен от Координационен съвет, съставен от длъжностни лица на ЕИБ и комисията. До четири седмици трябва да се проведе официалното изслушване на кандидатурата на Цанова и на Молтерер. Според официални лица изслушването ще се проведе в Брюксел следващата седмица. Някои членовете на икономическата комисия обаче са казали пред Politico, че потвърждаването и на Молтерер вече също е под въпрос. „Нищо не е сигурно. Може да се окаже, че Молтерер се възприема като твърде политическа фигура, след като е бил министър“, цитира изданието депутат, пожелал анонимност.

Планът „Юнкер“

Инвестиционният план за Европа, известен още като плана „Юнкер“, трябва да осигури инвестиции за 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години. Целта му е да мобилизира допълнителни публични и частни инвестиции в Европа, включително и в България, за проекти с голямо социално и икономическо значение, както и да допринесе за развитието на малките и средните предприятия. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е основният елемент на плана, който започва с начално финансиране от 16 млрд. евро от европейския бюджет и 5 млрд. евро от ЕИБ. Част от парите идват от инструмента „Свързана Европа“, който е за инфраструктурни проекти в целия ЕС. През лятото България обяви, че ще участва със 100 млн. евро в плана „Юнкер“. Според Министерството на финансите това ще стане чрез съфинансиране на одобрени проекти от Българската банка за развитие заедно с ЕФСИ.

Списъкът с проектни предложения на 28-те държави членки надхвърля 2000, а общата им стойност е около 1.3 трлн. евро. Фондът ще се фокусира върху проекти с по-висок риск и най-вече инвестиции на частния сектор и публично-частни партньорства.

Част от българските предложения са за изграждането на няколко скоростни пътища, жп линии и далекопроводи, както и всички проекти за пречиствателни станции за питейна вода.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.