Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Илияна Цанова кандидат за заместник-управител на фонда “Юнкер”

Европейската комисия е издигнала бившия български служебен вицепремиер Илияна Цанова като предпочитан кандидат за заместник-управител на инвестиционния фонд на ЕС за 315 млрд. евро, известен като плана “Юнкер”.

Ако бъде избрана, Цанова ще работи под уравляващия директор, за чиято позиция най-вероятно ще бъде посочен Вилхемл Молтерер, бивш австрийски десноцентристки министър на финансите. Информацията първо бе съобщена от европейското издание на Politico, а ЕК е потвърдила предложенията на Молтерер и Цанова за двете топ позиции, но е отказала коментар. Източници на “Капитал” потвърдиха, че Цанова е минала двете изслушвания за поста и е била предпочетена неофициално от Европейската инвестиционна банка, в чиято структура ще се намира фонда.

За да бъде финализиран изборът обаче, номинациите трябва да получат одобрението и на Европарламента. Според Politico, точно тук се очертава сблъсък между двете институции. Изданието коментира, че мнозинството от членовете на комисията по монетарни и финансови въпроси са подкрепили за зам.-директорската длъжност Алесандро Карано, италианският представител на комисията в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Изборът на Цанова, която в момента работи за Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), според Politico, ще разгневи депутатите, някои от които са изразили опасения, че на бившия български вицепремиер й липсва опит в ЕИБ.

Това не отговаря на истината, заявиха пред “Капитал” два източника, запознати със изслушването.

Според самото Politico, което преди месец написа статия за неофициалното изслушване, на него се е разразил грандиозен скандал между председателя на комисията – италианецът Роберто Гуалтиери и френската депутатка Силви Гулард. Според французойката, италианецът и други негови поддръжници са се опитали да насочат мнението на комисията към италианския кандидат Карано. Това бе потвърдено и от източник на “Капитал”, според когото това е част от стратегията на Рим да назначи възможно най-много италианци на подобни високи позиции. “Въобще е нямало изслушване, организирано от икономическата комисия”, заяви евродепутат, член на комисията. “Имало е някакъв сбор на няколко човека, но това няма нищо общо с официален формат и е очевидно форма на лобиране от страна на италианците”. От офиса на ирландеца Браян Хейс, който също е член на комисията, отрекоха да знаят или да са присъствали на такъв формат.

Информирани източници са заявили пред Politico, че изборът на Цанова е наложен от ЕК в замяна на одобрението на кандидатурата на Вилхемл Молтерер за управляващ директор, както и че бил подкрепен от Кристалина Георгиева и българското правителство. Източникът на “Капитал” обаче посочи, че Цанова е кандидатствала сама за позицията и не е получила никаква подкрепа по нито една от двете линии. Самата тя отказа да коментира пред вестника, с мотива, че процедурата не е приключила.

Парламентът няма правомощия да избере кандидатите, но може да одобри или да отхвърли избора, представен от Координационен съвет, съставен от длъжностни лица на ЕИБ и комисията. До четири седмици трябва да се проведе официалното изслушване на кандидатурата на Цанова и на Молтерер. Според официални лица изслушването ще се проведе в Брюксел следващата седмица. Някои членовете на икономическата комисия обаче са казали пред Politico, че потвърждаването и на Молтерер вече също е под въпрос. “Нищо не е сигурно. Може да се окаже, че Молтерер се възприема като твърде политическа фигура, след като е бил министър”, цитира изданието депутат, пожелал анонимност.

Планът “Юнкер”

Инвестиционният план за Европа, известен още като плана “Юнкер”, трябва да осигури инвестиции за 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години. Целта му е да мобилизира допълнителни публични и частни инвестиции в Европа, включително и в България, за проекти с голямо социално и икономическо значение, както и да допринесе за развитието на малките и средните предприятия. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е основният елемент на плана, който започва с начално финансиране от 16 млрд. евро от европейския бюджет и 5 млрд. евро от ЕИБ. Част от парите идват от инструмента “Свързана Европа”, който е за инфраструктурни проекти в целия ЕС. През лятото България обяви, че ще участва със 100 млн. евро в плана “Юнкер”. Според Министерството на финансите това ще стане чрез съфинансиране на одобрени проекти от Българската банка за развитие заедно с ЕФСИ.

Списъкът с проектни предложения на 28-те държави членки надхвърля 2000, а общата им стойност е около 1.3 трлн. евро. Фондът ще се фокусира върху проекти с по-висок риск и най-вече инвестиции на частния сектор и публично-частни партньорства.

Част от българските предложения са за изграждането на няколко скоростни пътища, жп линии и далекопроводи, както и всички проекти за пречиствателни станции за питейна вода.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете