Нападнаха екип на Нова телевизия в ромска махала в Самоков (обзор)

Екип на Нова телевизия беше нападнат в ромската махала в Самоков при опит да вземе интервю от кандидат за общински съветник, съобщиха от медията.

Репортерката Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов били в града, за да разговарят с Трайчо Василев-Пиже. Преди време екип на Нова тв разкри, че той е организирал частно енерго в ромската махала в Самоков.

“Преди екипът ни въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми ни нападнаха. Агресията беше провокирана от кандидата за общински съветник”, разказа Надя Ганчева. При мелето тя била блъскана, операторът получил няколко юмрука в лицето, а на шофьора му е спукана скула. Ромите счупили и камерата.

От прокуратурата съобщиха, че веднага е започнало разследване. Тъй като Трайчо Василев е кандидат за общински съветник, той се ползва с имунитет и срещу него не може да започне наказателно преследване без разрешение от Централната избирателна комисия. Затова главният прокурор Сотир Цацаров ще внесе искане до ЦИК, за да бъде задържан и обвинен Василев.

“Категорично и безусловно осъждаме покушението над журналисти на Нова телевизия и настояваме разследващите органи бързо да приключат с разследването и да се приложи цялата строгост на закона. Не искаме гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист. В България никой няма право да живее с чувството за безнаказаност, особено когато става въпрос за покушение срещу журналисти, което представлява акт на покушение срещу свободата на словото. Ако се окаже, че кандидат за общински съветник от ДПС е имал каквото и да е отношение към този инцидент - пряко или косвено, настояваме незабавно да подаде заявление и да напусне листата на ДПС. Ако той откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем за наш съветник”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право