Румен Петков: 55% от кандидатите на АБВ са млади хора, половината са жени

Регистрирали сме близо 3000 за общински съветници, което за едногодишна партия е изключително сериозен резултат

Целта ни на тези избори е 200 хиляди гласа - двойно на резултата от вота за парламент

Със зам.-председателя на АБВ и шеф на предизборния щаб на партията Румен Петков разговаря Лиляна Клисурова

- Г-н Петков, в навечерието на местните избори какво показва оценката на работата на структурите ви – готови ли са за това предизвикателство?

- В 176 общини АБВ участва със свои листи за съветници, а в 75 общини сме в коалиционни формати. Това означава, че в 251 общини АБВ активно участва в изборния процес.

Общо сме регистрирали около 3000 кандидати за общински съветници, което за едногодишна партия е изключително сериозен резултат и той в много голяма степен се дължи на изградените ни структури. И с гордост трябва да подчертая, че

имаме над 3800

членове на

секционни

избирателни

комисии

(СИК), което е показателно за потенциала и ресурса, с който разполагаме. Нещо повече - 1253 от тях участват в ръководствата на комисиите, което означава, че преговорните екипи са оценили по достойнство кандидатурите на АБВ и са им гласували високо доверие. Това е гаранция и за почтеност, и за потенциал. Ние сме една от трите партии, които реализират максималния брой членове на СИК, постигнахме това признание от другите сили в съответните администрации благодарение на качеството, което предлагаме. Те излъчват и сила, и енергия, която съм сигурен, че ще се материализира в изборите.

- На базата на тези цифри каква е прогнозата за представянето ви на местните избори?

- Предизборният ни щаб е формулирал ясно целта – около 200 хил. гласа, което практически означава удвояване на резултата на парламентарните избори. Като човек, който е обиколил цялата страна и има лични наблюдения върху изграждането на структурите и енергията и волята, с която те се включват в кампанията, съм убеден, че ще изпълним тази политическа задача.

- За тези коалиционни формати, в които участвате – колко от тях са с БСП и имате ли въобще някъде подписано коалиционно споразумение?

- Имаме подписано споразумение в Троян с Донка Михайлова – един много силен и убедителен кмет, и с Минчо Казанджиев в Ловеч. Иначе в 16 от общините подкрепяме кандидати на БСП, без да сме поставяли каквито и да е условия със съзнанието, че търсим най-доброто решение за общината. Имаме 7 общини, в които подкрепяме кандидати на ГЕРБ също с убеждението, че това са добрите и нужните кметове. В крайна сметка АБВ показа потенциал и ресурс и направихме силни номинации.

- Има ли община, в която БСП да подкрепя вас? И как си обяснявате, че на тези избори не се случи единодействието в левицата?

- Няма място, където БСП ни подкрепя, включително при много силни и утвърдени кметове, както е в Попово с Людмил Веселинов, в Карнобат с Георги Димитров. Неспособността на ръководството на “Позитано”, не на партията, а на “Позитано”, да води ефективен диалог

остави огромната

част от

кандидатите за

кметове на БСП в

една предизборна

самота, която

не вещае

нищо добро

Вижте драмите в Пазарджик, Видин, Шумен – това издава организационна и политическа нищета, която, за съжаление ще рефлектира в дългосрочен план катастрофално върху БСП. Което още веднъж идва да покаже, че АБВ не е проблемът вляво, а е решението на проблема вляво.

- Какво искате да кажете?

- АБВ издава стабилност, показала е способност да номинира силни кандидати и фаворити.

- Много от кандидатите ви са млади хора, с какво ги привличате?

- Над 55% от кандидатите ни са млади хора. Половината от кандидатите ни са жени. И това ме изпълва със самочувствието на представител на една политическа сила с голямо бъдеще. Така че аз за себе си нямам съмнение нито за енергията, нито за волята, която имаме.

- За тази 1 г. във властта с дясно правителство как се отрази това на структурите ви, имаше ли отлив на разочаровани?

- Отлив не, но решението да се включим във формата на това правителство беше много трудно и далеч нееднозначно прието. Но сега, от дистанцията на тази 1 г., с гордост трябва да кажем, че ние сме политическата формация, която в много голяма степен даде облик на кабинета в един от най-тежките и чувствителни сектори като социалната политика. Министър Ивайло Калфин направи промени, които никой друг от предшествениците му не посмя да си помисли. Това даде едно чувство за сигурност и стабилност на пенсионната ни система. Така че АБВ изпрати един много тежък, но много силен политически сезон и влизаме със самочувствие в следващия, в това число в изборния процес. Ние показахме, че можем да правим политика.

- Какви са приоритетите ви за местната власт, на какво акцентират кандидатите ви?

- Силна местна власт в силни региони. Има два региона, които драстично изостават от европейските критерии – Северозападния и Северния-Централен, и държавата трябва да вземе мерки. Неслучайно настояването ни да се подготви специална програма за развитието на Северозападна България в момента се реализира.

Но ние поставяме един друг въпрос, от който всички останали партии бягат –

изграждането на

второто ниво на

местно

самоуправление

Бягането от този въпрос ни лишава от способността като администрация и като държавна машина (в добрия смисъл на думата) да формираме и реализираме регионална политика. И сега сме свидетели на безумици – влизаме от една община в друга и пътят е оправен, но като излезеш от нея – влизаш отново в нищото. Така се вижда липсата на второ ниво на местно самоуправление.

Освен това областният управител е абсолютно неконтролируема фигура в държавата – той не подлежи нито на парламентарен контрол, нито на такъв от местните органи на самоуправление. Успоредно с това той пък няма възможност да координира и да ръководи цялостната политика на държавата на територията на областта, защото всяка една от структурите на държавните служби там се чувства някак независима – освен от областната управа, така и от интересите на населението. Така че ние

искаме да се

търси решението

на един проблем,

който ни виси

от 20 г.

и в крайна сметка ще трябва пак да ни цапардоса Европа, за да го решим. А това е съвсем предстоящо.

- Как ще го решите? Това е тема, която отдавна се коментира, но досега нищо не е предприето – в промените в конституцията ли ще го разпишете, или може само със законопроект?

- Ние настояваме веднага за дебат и да бъде решен въпросът с второто ниво на местно самоуправление. Защото нерешаването на този проблем е изцяло в ущърб на населението. Второто ниво може да бъде изградено и със законови актове, но нежеланието за дебат на тази тема издава слабост в другите политически сили и бягане от един много тежък проблем. Не може да има общини с по 200-300 души население.

Да отидем в “Арена Армеец” да подкрепим волейболистите ни, защото те и ние, българите, заслужаваме тези волейболисти.

CV

Роден на 23 юни 1961 г. в Плевен

Завършил математика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”

Кмет на Плевен от 1995 до 1999 г.

Депутат от БСП в 39-ото, 40-ото и 41-ото народно събрание

Министър на вътрешните работи в кабинета “Станишев”

Бил е секретар по коалиционната политика на БСП и зам.-председател на партията

Сега е заместник-председател на партия АБВ и шеф на предизборния щаб

Женен, с двама синове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини