Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Румен Петков: 55% от кандидатите на АБВ са млади хора, половината са жени

Регистрирали сме близо 3000 за общински съветници, което за едногодишна партия е изключително сериозен резултат

Целта ни на тези избори е 200 хиляди гласа – двойно на резултата от вота за парламент

Със зам.-председателя на АБВ и шеф на предизборния щаб на партията Румен Петков разговаря Лиляна Клисурова

– Г-н Петков, в навечерието на местните избори какво показва оценката на работата на структурите ви – готови ли са за това предизвикателство?

– В 176 общини АБВ участва със свои листи за съветници, а в 75 общини сме в коалиционни формати. Това означава, че в 251 общини АБВ активно участва в изборния процес.

Общо сме регистрирали около 3000 кандидати за общински съветници, което за едногодишна партия е изключително сериозен резултат и той в много голяма степен се дължи на изградените ни структури. И с гордост трябва да подчертая, че

имаме над 3800

членове на

секционни

избирателни

комисии

(СИК), което е показателно за потенциала и ресурса, с който разполагаме. Нещо повече – 1253 от тях участват в ръководствата на комисиите, което означава, че преговорните екипи са оценили по достойнство кандидатурите на АБВ и са им гласували високо доверие. Това е гаранция и за почтеност, и за потенциал. Ние сме една от трите партии, които реализират максималния брой членове на СИК, постигнахме това признание от другите сили в съответните администрации благодарение на качеството, което предлагаме. Те излъчват и сила, и енергия, която съм сигурен, че ще се материализира в изборите.

– На базата на тези цифри каква е прогнозата за представянето ви на местните избори?

– Предизборният ни щаб е формулирал ясно целта – около 200 хил. гласа, което практически означава удвояване на резултата на парламентарните избори. Като човек, който е обиколил цялата страна и има лични наблюдения върху изграждането на структурите и енергията и волята, с която те се включват в кампанията, съм убеден, че ще изпълним тази политическа задача.

– За тези коалиционни формати, в които участвате – колко от тях са с БСП и имате ли въобще някъде подписано коалиционно споразумение?

– Имаме подписано споразумение в Троян с Донка Михайлова – един много силен и убедителен кмет, и с Минчо Казанджиев в Ловеч. Иначе в 16 от общините подкрепяме кандидати на БСП, без да сме поставяли каквито и да е условия със съзнанието, че търсим най-доброто решение за общината. Имаме 7 общини, в които подкрепяме кандидати на ГЕРБ също с убеждението, че това са добрите и нужните кметове. В крайна сметка АБВ показа потенциал и ресурс и направихме силни номинации.

– Има ли община, в която БСП да подкрепя вас? И как си обяснявате, че на тези избори не се случи единодействието в левицата?

– Няма място, където БСП ни подкрепя, включително при много силни и утвърдени кметове, както е в Попово с Людмил Веселинов, в Карнобат с Георги Димитров. Неспособността на ръководството на “Позитано”, не на партията, а на “Позитано”, да води ефективен диалог

остави огромната

част от

кандидатите за

кметове на БСП в

една предизборна

самота, която

не вещае

нищо добро

Вижте драмите в Пазарджик, Видин, Шумен – това издава организационна и политическа нищета, която, за съжаление ще рефлектира в дългосрочен план катастрофално върху БСП. Което още веднъж идва да покаже, че АБВ не е проблемът вляво, а е решението на проблема вляво.

– Какво искате да кажете?

– АБВ издава стабилност, показала е способност да номинира силни кандидати и фаворити.

– Много от кандидатите ви са млади хора, с какво ги привличате?

– Над 55% от кандидатите ни са млади хора. Половината от кандидатите ни са жени. И това ме изпълва със самочувствието на представител на една политическа сила с голямо бъдеще. Така че аз за себе си нямам съмнение нито за енергията, нито за волята, която имаме.

– За тази 1 г. във властта с дясно правителство как се отрази това на структурите ви, имаше ли отлив на разочаровани?

– Отлив не, но решението да се включим във формата на това правителство беше много трудно и далеч нееднозначно прието. Но сега, от дистанцията на тази 1 г., с гордост трябва да кажем, че ние сме политическата формация, която в много голяма степен даде облик на кабинета в един от най-тежките и чувствителни сектори като социалната политика. Министър Ивайло Калфин направи промени, които никой друг от предшествениците му не посмя да си помисли. Това даде едно чувство за сигурност и стабилност на пенсионната ни система. Така че АБВ изпрати един много тежък, но много силен политически сезон и влизаме със самочувствие в следващия, в това число в изборния процес. Ние показахме, че можем да правим политика.

– Какви са приоритетите ви за местната власт, на какво акцентират кандидатите ви?

– Силна местна власт в силни региони. Има два региона, които драстично изостават от европейските критерии – Северозападния и Северния-Централен, и държавата трябва да вземе мерки. Неслучайно настояването ни да се подготви специална програма за развитието на Северозападна България в момента се реализира.

Но ние поставяме един друг въпрос, от който всички останали партии бягат –

изграждането на

второто ниво на

местно

самоуправление

Бягането от този въпрос ни лишава от способността като администрация и като държавна машина (в добрия смисъл на думата) да формираме и реализираме регионална политика. И сега сме свидетели на безумици – влизаме от една община в друга и пътят е оправен, но като излезеш от нея – влизаш отново в нищото. Така се вижда липсата на второ ниво на местно самоуправление.

Освен това областният управител е абсолютно неконтролируема фигура в държавата – той не подлежи нито на парламентарен контрол, нито на такъв от местните органи на самоуправление. Успоредно с това той пък няма възможност да координира и да ръководи цялостната политика на държавата на територията на областта, защото всяка една от структурите на държавните служби там се чувства някак независима – освен от областната управа, така и от интересите на населението. Така че ние

искаме да се

търси решението

на един проблем,

който ни виси

от 20 г.

и в крайна сметка ще трябва пак да ни цапардоса Европа, за да го решим. А това е съвсем предстоящо.

– Как ще го решите? Това е тема, която отдавна се коментира, но досега нищо не е предприето – в промените в конституцията ли ще го разпишете, или може само със законопроект?

– Ние настояваме веднага за дебат и да бъде решен въпросът с второто ниво на местно самоуправление. Защото нерешаването на този проблем е изцяло в ущърб на населението. Второто ниво може да бъде изградено и със законови актове, но нежеланието за дебат на тази тема издава слабост в другите политически сили и бягане от един много тежък проблем. Не може да има общини с по 200-300 души население.

Да отидем в “Арена Армеец” да подкрепим волейболистите ни, защото те и ние, българите, заслужаваме тези волейболисти.

CV

Роден на 23 юни 1961 г. в Плевен

Завършил математика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”

Кмет на Плевен от 1995 до 1999 г.

Депутат от БСП в 39-ото, 40-ото и 41-ото народно събрание

Министър на вътрешните работи в кабинета “Станишев”

Бил е секретар по коалиционната политика на БСП и зам.-председател на партията

Сега е заместник-председател на партия АБВ и шеф на предизборния щаб

Женен, с двама синове

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.