Три години и половина мъж не може да докаже, че жена му е инвалид

Три години и половина възрастна жена от Бяла Слатина не може да бъде освидетелствана от ТЕЛК.

С Йордан Горанчовски и болната му съпруга екип на bTV се среща преди няколко месеца. Тогава 81-годишният мъж посочва, че се опитва да освидетелства жена си от 2012-а без резултат.

През юни 2012 година са подали документи в ТЕЛК за преглед вкъщи заради това, че тя не може да се движи.

Година по-късно в дома на Горанчовски идват двама лекари от Козлодуй.

„Единият рече - я си покажи езика, показа, рече, неподвижна е, другият маха с ръка пред очите й, о, тя е и сляпа”, разказа Ганчовски.

Комисията в Козлодуй дава на баба Василка 54 процента инвалидност. Убеден, че решението е несправедливо, мъжът сезира институциите. Жалбите вече са 17. От РЗИ препоръчват да се преразгледа решението, междувременно срокът на документите изтича и трябва да се събират нови.

До момента, в който в дома на семейството пристига лично председателят на комисията и настоява болната да постъпи в болница. Вместо съдействие Горанчовски бил разпитан и от полицията.

„За мене е такова напрежение, това е подигравка със старите хора. Досега аз нямам никакъв документ от ТЕЛК къде да ги карам, какво да изследвам”, обясни той.

От два месеца със случая се е заел местен депутат. След намесата му от белослатинската болница извършили всички прегледи, подготвили документите и те отново са внесени в ТЕЛК. И докато чака решение, възрастният мъж продължава с нечовешко търпение да обгрижва болната си жена.

„90 процента от времето съм при нея, ако се обърне, трябва да й помогна, ако яде, я храня като малко бебе. И на най-върлия ми душманин да не се случва такова нещо”, казва Горанчовски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони