Разкриха нови находки в селищна могила

Археолози от Русе и Разград разкриха нови находки от селищна могила в центъра на село Каменово, съобщиха от регионалния исторически музей /РИМ/ в крайдунавския град. Екипът начело с доц. д-р Явор Бояджиев и Димитър Чернаков са се натъкнали на част от голяма работилница за кремъчни сечива в района на селското читалище.

При разкопките са изровени ядра за отцепване на кремъчни сечива, заготовки и готови сечива. Археолозите са проучили и площадка за производството на кремъчни оръдия на труда. Работата в селищната могила е започнала още през ранната каменно-медна епоха (4800 г. пр. Хр.) и се разраснала на значителна територия. Готовите изделия се търгували по цялата южна част на Балканския полуостров.

В двора на бившето училище пък са разкрити 8 гроба с инвентар от късната каменно-медна епоха. Те са част от голям некропол (4500 - 4200 г. пр. Хр.), където починалите са положени във вкопани ями. От почти всички гробове са изкопани керамични съдове, кремъчни сечива, мъниста от мидата Spondylus и от различни скали. Скелетите са на жени на възраст 14 - 50 г. и на деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони