Върховният касационен съд потвърди условната присъда на съдийка

ВКС потвърди присъдата на бившия председател на Административен съд – Варна Анелия Цветкова – 3 години лишаване от свобода при отложено изпълнение за срок от 5 г. (т.е. условна – б.р.), 10 000 лв. глоба и лишаване от право да заема длъжност в органите на съдебната власт за срок от 3 г., съобщи bTV.

Тя беше призната за виновна, че през лятото на 2008 г. е поискала и получила 10 000 лева от Стефан Стефанов, за да реши дело в полза на „Атанасов инвест” ЕООД.

ВКС потвърждава решението на двете по-долни инстанции да я оневини за това, че е поискала 60 000 лева и е получила 30 000 за друго дело, в което страна е „Атанасов инвест”.

Според касационната инстанция, протестът на прокуратурата срещу решението в оправдателната му част е неоснователен, защото съдиите в Софийски градски и Софийски апелативен съд са взели решенията си на базата на „обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото”. По-специално се изтъква липсата на доказателства по обвинението за втория подкуп.

ВКС отхвърля и жалбата на Анелия Цветкова за това, че тя и защитниците й не са получили отговор на възраженията относно доказателствената годност на веществените доказателствени средства (ВДС), изготвени въз основа на експлоатирани специални разузнавателни средства (СРС).

„Поради ситуацията на непосредствена опасност и изискването за бързина е предвидено отклонение от общия ред на разрешаване използването на СРС, а това отклонение от общия ред не препятства използването на резултатите от прилагането им в процеса на доказване в наказателното производство, доколкото е установен последващ съдебен контрол”, пишат от ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини