Варна създава мрежа от центрове за лечение на инсулт

Национална мрежа от центрове за лечение на инсулт ще бъде изградена у нас по инициатива на УМБАЛ “Св. Марина” и на Медицинския университет във Варна. Това съобщи доц. Силва Андонова, началник на Втора клиника по нервни болести в “Св. Марина” и новоизбран ръководител на секцията по инсулти към Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика. Решението било взето на първия национален конгрес преди дни. Целта е да се въведе съвременен модел за лечението на пациенти с опасната диагноза, която е сред водещите причини за смъртност у нас.

Първата стъпка ще е присъединяване на повече наши клиники към международния регистър SITS, в който участват болници от целия свят. “Това дава възможност да сверяваме с тях и помежду си методите на лечение, времето за реакция и успеваемостта и е база за въвеждане на единен стандарт, защото у нас няма национален регистър”, коментира доц. Андонова, която е национален координатор на SITS. В него участват 11 наши болници.

Чрез тях България ще може да се включи в 5-годишен проект на Европейската асоциация по инсулти ESO EAST, чиято цел е с логистична подкрепа да бъде намалена смъртността от мозъчни удари в Централна и Източна Европа.

У нас предстои обучение на специалисти за модерното тромболитично лечение на най-често срещания исхемичен инсулт. Методът игнорира риска болният да остане инвалид, но е подходящ само в първите 4 часа и половина след мозъчния удар. У нас този тип терапия се прилага едва в 0,4% от случаите. “В “Св. Марина” постигаме 5%, но в Европа има клиники, които имат 4 пъти по-добър резултат. Времето за реакция е много важно, а много болни идват чак денонощие след инцидента. Затова работим активно с Бърза помощ. Поне 2 пъти годишно правим обучение на диспечерите и медиците”, поясни доц. Андонова.

Според нея създаването на национална мрежа е крайно необходимо и заради факта, че мозъчните удари се увеличават и косят все по-млади хора. В “Св. Марина” с инсулти постъпват близо 1300 души годишно. Най-младият пациент е едва 17- годишен, а все по-често медиците приемат пострадали на 30-40 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони