7 г. затвор за шофьор, убил приятел

Окръжният съд в Шумен наложи строга ефективна присъда от 7 г. затвор и 9 г. без право да управлява кола за шофьор, причинил смъртта на приятел. Свилен Щерев/36г./ първо се представил за пътник в катастрофиралия в дърво "Опел Вектра", но лъжата му била разкрита бързо от разследващите. Безработният с начално образование трябва да заплати и 2 633 лв. деловодни разноски, пише в присъдата, постановена от съдия Нели Батанова. Може да обжалва пред апелативния съд във Варна.

Според обвинението, той е причинил смъртта на 26-годишен приятел на 14 ноември 2013 г. по непредпазливост - карал е с 120 км/ч при позволени 90 км. извън населено място и се блъснал в дърво. Освен това е бил пиян - с 1,08 промила алкохол в кръвта. Адският сблъсък станал между шуменските села Пет могили и Векилски и е можело да приключи без присъда за виновника.

Бащата на жертвата научил за ПТП-то и веднага хукнал към мястото на трагедията. Там синът му бил още жив и дори успял да каже, че той е карал. Младият мъж обаче, нямал шофьорска книжка, нито пък умения да шофира. Първоначално полицаите се доверили и в редовния бюлетин описали загиналия като водач на автомобила.

Прецизна тройна съдебно-медицинска експертиза успяла да докаже, че зад волана е бил Свилен. Точно неговата кръв е бил открита по въздушната възглавница на шофьорското място. Биологични следи имало и по сенника на предното стъкло над волана. Така виновникът за катастрофата бил закован от веществените доказателства, които ще се пазят до влизане на присъдата в сила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони