Чавдар Трифонов: Общината трябва да помага на младите и да чува възрастните хора

Фонд за насърчаване на раждаемостта и по-голяма подкрепа на пенсионерите и хората с увреждания планира кандидатът на реформаторите и патриотите

Насърчаването на майчинството и подпомагане на младите родители, които желаят да продължат трудовата си кариера, са сред основните приоритети в социалната политика на кандидата за кмет на МК „Реформатори и патриоти – решението за Варна“ Чавдар Трифонов. Еднократна финансова помощ от общинския бюджет при раждането на първо, второ и трето дете е разчел в програмата си кандидатът на дясната коалиция. За целта е необходимо да се видят резервите в бюджета, за да се направи фонд за насърчаване на раждаемостта. В критериите за отпускане на средствата ще бъдат включени и изискванията, разписани с последните промени в Закона за образованието, които предвиждат обвързване, в това число и на общинските помощи, с посещаемостта на децата в образователните центрове.

Мярката, която ще подпомогне едновременно младите родители и възрастните хора във Варна, е разработването на общинска програма за насърчаване на работещите родители с осигуряването на гледачи за децата им. Защо не тези хора, които ще се грижат за малките варненчета, да не са нашите баби. Така те ще могат да подпомогнат бюджета си и ще се чувстват полезни, а младите родители ще са спокойни на работа, че децата им са поверени в опитни ръце, обяснява идеята си Чавдар Трифонов.

Нуждите на нашите родители, баби и дядовци не са големи. Това, което се иска от нас, е да ги чуваме. Затова планирам създаването на специален съвет по социалните въпроси, в който задължително ще бъдат поканени представители на пенсионерските организации, разкри Трифонов. Той няма да бъде параван за решения на администрацията, а ще обобщава проблемите и ще реагира бързо с предложения за решаването им.

Бързо звено ще бъде създадено в администрацията на Чавдар Трифонов и за работа с организациите на хората с увреждания във Варна. Негова задача ще бъде да определи всички проблемни за инвалидите зони и още от следващата бюджетна година да се започне с приспособяването на първите 20 от тях за хората в неравностойно положение. В момента във Варна средата е недостъпна за хората с увреждания. Институциите нямат рампи за инвалидни колички, светофарите не са пригодени за хора с увредено зрение. Затова смятам да бъдат разписани общински правила, които да задължават инвеститорите при изграждането на нова или ремонтирането на стара сграда да бъдат изграждани съоръженията, регламентирани със закона за достъпност на средата, категоричен е кандидатът на МК „Реформатори и патриоти – решението за Варна“ Чавдар Трифонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини