Меси развали проклятието „Челси”

Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Стотици се простиха с Павел Панов

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

Подготвено е 72-часово задържане за стрелялия срещу полицаи в село Орешник

САЩ: Ще присъстваме в Черно море, Русия да свикне с това

Осиновителите на деца до петгодишна възраст ще ползват платен отпуск за една година

Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Плевнелиев: Днес Югоизточна Европа има всички шансове да развие и осъществи големия си потенциал

Днес Югоизточна Европа има всички шансове да развие и осъществи големия си потенциал, а това се забелязва и от световните икономики. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на среща на високо равнище с тема „Нови визии за партньорство и съседство в Европа“, предаде „Фокус”.

“Той припомни, че вече са изминали почти 2 десетилетия от последния голям военен конфликт на Балканите, но въпреки това всички все още добре си спомнят за тези времена. „Тогава България беше в периферията на разширяващия се Европейски съюз и икономическото сътрудничество между Балканските държави беше много слабо и почти никакво. Днес в Югоизточна Европа е съвсем различно. В региона се развива невиждано до сега икономическо и политическо сътрудничество между държавите. Югоизточна Европа има всички шансове да развие и осъществи големия си потенциал, а това се забелязва и от световните икономики”, коментира Плевнелиев.

„Преди 20 години балканските държави бяха изолирани една от друга. Преди 5 години броят на румънските туристи в България беше 300 000, днес е 1,5 милиона. Преди 10 години българските туристи в Сърбия бяха 50 000, сега са 350 000,” посочи държавният глава. По думите му, през последното десетилетие търговският обмен между България и Румъния се е увеличил 10 пъти, между България и Сърбия – 3 пъти,а между България и Гърция – 6 пъти.

„Икономиките на отделните държави, техните граждани постоянно се сближават, ние вече сме заедно. Ние не желаем да преначертаваме границите на Балканите, а се стремим към тяхното премахване. Ускоряваме трансграничното сътрудничество и постепенно разбираме, че сътрудничеството между съседи е мощен инструмент, особено тук на Балканите”, посочи още Плевнелиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете