Анелия Клисарова, независим кандидат за кмет на Варна: Варненци могат да участват реално в управлението на града

- Проф. Клисарова, влязохте в предизборната надпревара като единствения кандидат за кмет, подкрепен от гражданска подписка. Кое ви провокира да поискате доверието на съгражданите си за управлението на Варна?

- Кандидатирах се, защото обичам Варна и дължа много. Родена съм и съм учила тук, приятелите и семейството ми са тук. И искам да останат във Варна. Но ме тревожат апатията, несигурността и отчаянието на хората. Те не вярват, че нещо зависи от тях и затова не излизат да гласуват. А е важно да разберат, че сами могат да разбият това статукво.

- Какво бихте направили, ако станете кмет, за да се случи тази промяна?

- Тя трябва да започне от управлението, където сега гласът на варненци не се чува. Общинският съвет публикува един дневен ред, а в деня на заседанието се внасят нови точки и без обсъждане набързо се вземат важни решения. Кметът може да ги върне, но рядко прави това. Затова предлагам 52-рият глас в съвета да е на варненци. Това може да се случи чрез електронно допитване, което е евтина и ефективна форма за обратна връзка и граждански контрол. Прилагала съм я, докато бях министър на образованието, за да чуя мнението на учители и родители. Смятам, че ще работи добре и във Варна.

Достатъчно е общинският съвет поне седмица авансово да публикува дневния си ред, в него да не се допускат нови точки и преди гласуване да се отчита какъв процент от гражданите са “за” и “против” дадено проекторешение. Тогава съветниците трудно биха приели нежелани от хората решения, а ако все пак го сторят, подкрепен от варненци, кметът лесно би ги върнал. При решаването на всеки конкретен градски проблем той трябва да ползва експертни групи, в които да влизат и поне по двама специалисти от страна на потърпевшите граждани.

Друга необходима промяна е разделянето на обществения съвет към кмета на тематични бордове, чиито членове веднъж годишно да дават оценка на кмета. Идеята ми дадоха на среща студенти и аз я адмирирам. Такава оценка трябва да получават от гражданите и служителите в администрацията.

- Как хората ще оценяват чиновниците?

- Като се вземе предвид и тяхното мнение при атестацията на служителите. Форма на контрол са и електронните услуги. Те трябва да се умножават, но и да се предостави липсващата сега възможност хората в реално време да проследят движението по преписките и жалбите си. Това не изисква много пари, а организация.

Същото важи и за работното време на общината. В момента то дублира това на работещите, затова трябва да се промени - да стане гъвкаво и удобно за всички. В районните администрации е нужно да има добре подготвени сътрудници, които ефективно да упътват гражданите и да помагат на хората с увреждания. А кметът трябва да е сред хората. Затова обещах, ако стана кмет, да имам приемни дни и по райони. Неслучайно не открих кампанията си в зала. Не ме е срам да вървя и да гледам съгражданите си в очите. Искам да ми вярват и да работим заедно. Само така ще разрешим натрупаните в продължение на години проблеми на града.

- Как бихте степенували проблемите на Варна?

- Свикнали сме да говорим все за инфраструктура. Но наша анкета сред варненци показа, че на първо място те поставят застоя в икономиката, на второ - отлива на млади хора от града, на трето - сигурността, и чак на четвърто - инфраструктурата. За да се решат тези проблеми, е нужно планиране и степенуване на приоритетите, което пак трябва да стане с помощта на гражданите.

- След като те посочват застоя в икономиката като ключов проблем, имате ли решение как тя да се съживи?

- Решението е пред очите ни. Имаме 5 университета, също и институти на БАН. Трябва да се свържат науката и бизнесът в развитието на нови технологии и иновации. Това е ключът за стратегическо развитие на Варна, който ще задържи младите хора у дома.

Естествени приоритети са също развитието на пристанището и туризмът. Не искам Златни пясъци да станат като Слънчев бряг! Варна има всички предпоставки да бъде столица на здравния туризъм. Още римските императори са открили целебните свойства на нашите минерални извори, имаме добра хотелска база, високотехнологична болница, модерен дентален факултет, колеж за рехабилитатори и физиотерапевти и възможност да долекуваме по здравна каса граждани на други евродържави. Това е идеален шанс сезонът да се удължи до 8 месеца.

Но за да се случи всичко това, кметът трябва да е активен и да разполага с добър административен капацитет. Във Варна той не е на ниво. Ще дам пример - от година е факт т.нар. План Юнкер с общ бюджет от 315 млрд. евро, по който директно с инвестиционни проекти могат да кандидатстват общини, фирми или публично-частни партньорства. От нашия град още няма нито едно предложение.

- Защо искате да бъде създаден общински фонд “Здраве”, след като и сега чрез здравната комисия в местния парламент се отпускат помощи?

- Наложително е да има такъв фонд, след като Министерството на здравеопазването смята да въведе разделяне на пакетите за здравна помощ на основен и допълнителен. Като лекар считам, че това е несправедливо. Вторият пакет ще се доплаща. Много хора няма да могат да платят - не че не искат, а защото нямат средствата. Трябва да им помогнем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини