Провал с машините за гласуване

Процедурата по избор на фирма, която да достави под наем машини за гласуване на изборите на 25 октомври, се провали и бе прекратена от Министерския съвет.

Оферта за доставка на 50 машини подадоха три фирми - „Сиела норма“ АД, „АБАТИ“ АД и държавната „Информационно обслужване“ АД. Прогнозната стойност на поръчката беше 83 333 лв. (1666 лв. на машина). „Сиела норма“ е предложила цена от 2780 лв. на машина, или 139 000 лв. АБАТИ е оферирала 2980 лв. на едно устройство, или общо 149 000 лв. Държавната „Информационно обслужване“ е казала, че може да осигури машините срещу 579 лв., или общо за 28 950 лв.

„Информационно обслужване“ е била дисквалифицирана, тъй като не могла да „мотивира ниската цена“, а и в стойността не бил включен транспортът на хората, които ще работят в изборните секции. „Едни могат да си возят машините и хората с ферарита, а други с москвичи. Сигурен съм, че цените са четири-пет пъти по-ниски“, заяви пред „Труд“ шефът на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов.

Мотивите за прекратяване на процедурата са, че фирмите са предложили много по-високи цени от зададената стойност.

От правителството обясниха пред „Труд“, че до дни процедурата по избор на фирма ще бъде подновена, но ще се мине на пряко договаряне.

Ще бъдат поканени и трите фирми, въпреки че „Информационно обслужване“ е дисквалифицирана.

“При ценообразуването влияят както променливите разходи (зависещи от броя машини), така и постоянните разходи (софтуер, склад, управление). Ако бяха обявили 1 машина, със сигурност щеше да е по-скъпо на бройка от сега. Така е за всички бизнеси“, коментира вчера изпълнителният директор на „Сиела норма“ АД Веселин Тодоров.

ОПИТ

Досега конкурсите на МС е печелила „Сиела норма“ АД. Преди година правителството „Близнашки" даде 300 000 лв. за наем на 300 лв. (1000 лв. на машина). „Сиела норма" в консорциум с холандската "СмартМатик интернешънъл холдинг" бе избрана да достави под наем 100 машини за евроизборите. Стойността на поръчката беше 172 800 лв. с ДДС (1728 лв. на машина).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини