Меле с 51 коли в тунел, три жертви (обзор)

Двама мъже и една жена загинаха вчера при зверска верижна катастрофа в тунел “Витиня” на автомагистрала “Хемус”. Ранени са поне 15 души, сред които бременна жена и дете. Близо 51 автомобили, камиони и микробуси участвали в касапницата на пътя.

Сигналът за пътния ад бил получен в полицията към 13 ч вчера. Веднага към мястото били изпратени екипи на полицията, пожарната и линейки. Сблъсъкът станал в тунела в посока към Ботевград. Според първоначални данни първо се ударили ТИР и микробус. След това камионът препречил тунела и останалите автомобили се нанизали един в друг. Всичко било обсипано с ламарини и счупени стъкла, а платното било залято с изтекло гориво, разказаха очевидци.

“Видях, че колите пред мен не могат да спрат заради разлято гориво. 200 метра и аз се опитвах безуспешно да спра и се ударих. Беше като пързалка”, разказа шофьор. “Кошмар и ад! Отвсякъде се чуваха писъци. Едва успях да спра. Камион летеше към колата ни. Ремаркето му се завъртя, в последния момент шофьорът му го изправи, мина на косъм покрай нас, но удари друга кола. После ме блъснаха други автомобили. Разминах се на косъм от смъртта”, разказа друг млад шофьор.

Веднага след катастрофата водачи и пътници започнали да вадят хора от по-смачканите коли. Те твърдяха, че спасителните служби закъснели, а имало шофьори, които снимали с мобилните си телефони и не помагали.

Заради мелето се образува огромна колона от автомобили в двете посоки. Пътуващите към Ботевград леки коли бяха отклонявани още от Богров по стария път, а камионите трябваше да изчакат, докато се разчисти магистралата. Около 18 ч бе пуснато движението в посока София. Другото платно обаче остана затворено.

Главният секретар на МВР Георги Костов: Причината е висока скорост

“Причината за катастрофата е несъобразена скорост и вероятно неспазване на дистанция. Отново имаме шофьори, които тотално не зачитат плавилата за движение”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. След сигнала за верижния сблъсък той отиде на мястото. Според него сблъсъкът не е причинен от разлято гориво или масло на пътя.

Иван Йорданов, очевидец от “Хемус”: Хаосът на магистралата също като в държавата!

Като наближих “Витиня”, катастрофата беше току-що станала, но задръстването по магистралата беше страшно. На колоната от тирове не й се виждаше краят.

Беше хаос. Също като в цялата държава. Никой нищо не знаеше, докато не се чу по радиото, че 51 коли са се ударили. Полицаите увеличаваха хаоса. Десетки патрулки ни подминаваха в нарушение на всякакви правила. Как един униформен не се сети да спре да ни каже какво става! Разбрахме, че между нас има линейка, която вози донор за трансплантация. Едно момче започна да ръкомаха, искаше да й проправи път, но не успя. Сигурно операцията е закъсняла, дано да няма още една жертва и от това. По едно време започнаха да отклоняват движението по стария път за Ботевград. А тоя път е ужасен! Думи нямам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право