Изложба с леви ръце препълни галерия

Изложба "Другата ръка" от картини, рисувани само с лява ръка, препълни с посетители Художествената галерия в Шумен в сряда вечерта. Шестима творци се обединиха, за да докажат на колегата си Павел Друмев /73 г./, че се рисува с ума и сърцето, а ръката е само атрибут. Преди година той преживял инсулт и десницата му още трудно държи четката.

По време на септемврийски пленер на Шуменското плато сред шестимата ентусиасти Павката направил първи пастелен пейзаж с лявата ръка. Последвали още две приказно нежни картини, които бяха част от експозицията. При откриване Друмев обеща на над 150 приятели, които се надпреварваха да го поздравяват, че не се е отказал.

Част от "левите" картини бяха изкупени час след откриването. Сред тях има и доста абстрактни, като рисуваните от дървесен прах и лепило С-200 на художника Свилен Земеделски. Инициаторът за "Другата ръка" доц.Валентин Кулев пък, който е майстор на потрета, е нарисувал цели три на виновника за нестандартната изложба. И е запечатал различните състояния на твореца, преборил житейското изпитание.

Павел Друмев има над 16 самостоятелни изложби, участия в сборни експозиции в чужбина, преподавал е живопис в Шуменския университет, бил е и уредник на художествената галерия.

Коментари

Задължително поле