Ненчев: След подробно дискутиране има одобрение за отбранителните способности

"Програмата за развитие на стратегическите отбранителни способности на въоръжените сили на България за периода 2014-2020 г. подробно я дискутирахме с политическите партии в парламента, с изключение на "Атака", и получих тяхното одобрение.

Това заяви на заседание на Комисията по отбрана в НС министърът на отбраната Николай Ненчев по обсъжданата единствена точка в дневния ред по темата, цитиран от БГНЕС.

Тя бе подложена на дебат в различни формати и населени места, добави Ненчев. Заложените параметри в програмата са минимално необходимите и тя ще бъде положително оценена на следващата среща в НАТО, убеден е министърът.

Основният принцип в програмата е приемственост и устойчивост, съгласи се председателят на комисията по отбрана Михо Михов.

Той смята, че е добре сега тя да се обсъжда, заедно с бюджета за следващата година. Михов спомена и за няколко недостатъка в нея - да има по-решителни стъпки в сроковете, не е ясен въпросът дали ще се модернизира и превъоръжава Българската армия за трите вида въоръжени сили, което не е ясно изразено в програмата. В тази програма се залага бюджетът за отбрана да не бъде по-малък от този през 2014 г. и приветствам поставянето на измерители на различните инициативи, уточни Михов. Силно личи в програмата загрижеността за резерва и запаса - българската нация губи резерв и подготвеност на различни нива, трябва сериозна работа за реализация на тези задачи, призова той. Стартираме общественото обсъждане, заключи Михов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини