Йорданка Фандъкова: Разработваме програма за развитие на Северните територии на София

„Разработваме програма за развитие на Северните територии на града. Благодарение на инфраструктурата, която изграждаме, както метрото, така и Северна скоростна тангента, тези територии стават привлекателно място за инвестиции. Това е важен териториален ресурс за развитие на екоселища, агроцентрове и модерни индустриални зони“. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София от ГЕРБ, по време на дискусия на тема „София – град на новите технологии и на новите възможности“, съобщиха от ПП ГЕРБ.

По покана на Фандъкова представители на работодателските организации и организации в сферата на културната индустрия дискутираха възможностите и перспективите за развитие на бизнес в София. В дискусията взеха участие Димитър Димитров, зам.-председател на КРИБ, Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата, Ренета Николова от Камарата на строителите, Юрий Вълковски, директор на фондация „Reach for Change“ България, Атанас Маев, мениджър на „Дерида денс център“, както и евродепутатите от групата на ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова и Мария Габриел.

Йорданка Фандъкова подчерта, че трябва да се изработят устройствени планове на промишлените и производствените зони „Военна рампа“, „Слатина“, „Захарна фабрика“, „Илиянци“, териториите между Волуяк и Божурище и между пътен възел „Ботевградско шосе“ и околовръстния път. „Важен проект, по който работим, е и завършването на участъка от Южната дъга от „Младост“ до село Лозен. Добрата инфраструктура е първото условие за привличане на инвестиции“, каза кандидатът за кмет.

„Благодаря на всички представители на работодателските организации и бизнеса, както за подкрепата, така и за добрия работен диалог. Преди 4 г. обещах да създадем Консултативен съвет и го направихме. Направихме консултативен съвет по бизнес и по туризъм и обсъждаме проектите, по които работим“, обясни Фандъкова. Тя напомни, че тази година София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света и е на първо място от европейските столици по ръст на БВП за последните 10 г., според класация на фондация Блумбърг. Преди месец „Стандартс енд Пуърс“ потвърдиха кредитният рейтинг на София – BB+ със стабилна перспектива. В доклада на международната рейтингова агенция се посочва, че София е изключително ликвидна и с високото покритие на плащанията по дълга. „Столична община е една от най-стабилните институции. В момента заради предизборната кампания различни кандидати за кметове се опитват да правят спекулации със стабилността на общината, но фактите са неоспорими“, заяви Йорданка Фандъкова.

Столична община е спечелила проекти за 3 млрд. лв. по първия програмен период и е готова с проекти по новите оперативни програми. По настояване на Фандъкова към Агенцията за инвестиции на София се формира специален отдел, който да се занимава със стартиращи компании и компании в IT индустрията. София се нареди на трето място в Европа по стартиращи Ай Ти компании.

„Културните и творческите индустрии се наредиха на четвърто място по принос на БВП в икономиката на града. Ние създадохме и поддържаме в годините най-голямата меценатска програма за култура – това е програма „Култура“, която всяка година има бюджет от 1,5 млн. лв. Моето лично убеждение е, че подкрепата за творците и развитието на културни продукти е подкрепа за както за живия дух творчески дух на града, така и за една индустрия, в която има все повече работни места. Това го показва и сектора на кинопроизводство – София се утвърди като една от световните дестинации за правене на кино. Успяхме да спечелим и приза на Юнеско за творчески град на киното. Разработваме и програма за популяризиране на София през киното, което се създава тук. Това е един от начините, който ще използваме за утвърждаването на София като дестинация за културен и исторически туризъм“, каза още Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини