Бойко Борисов: Газопреносната мрежа на България ще бъде 100% държавна

Искам да ви обещая, че докато ние управляваме, газопреносната и компресорната мрежа на България ще бъде 100% държавна. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по завършване и въвеждане в експлоатация на газопровод високо налягане и АГРС -Силистра, съобщиха от правителствената пресслужба.

И допълни: "Да използвам случая да поздравя Доналд Туск, който даде България като пример за стабилност като държава в региона, която генерира стабилност.

Искам да благодаря на предишното правителство, че ми даде възможност със своето бездействие точно преди изборите да откриваме тази газостанция с 80 км газопровод за 24-25 млн. лв.

Сиреч, ако бяха работили, щяха да са я открили преди една година - година и половина и нямаше сега да сме тук. Но те бездействаха замразяваха и се опитваха да направят така, че България да плаща скъпо. 

24-25 млн. струва всичко това, което газифицира не само Силистра, но и Дулово, Алфатар, Тервел - има точки заделени за тях. Благодаря на фирмите, на банката, на всички, които ни подкрепят с пари от бюджета. Благодаря и на Европейската солидарност и фонд "Козлодуй". Всичко това хората си го получават днес".

"Искам да направя една малка ретроспекция за провала на един действително добър за България проект "Южен поток", който отдавна щеше да се строи ако не бяхме падали от власт. Помните ли как цената му стана 3 млрд.? 80 км тръби, със станциите - 24-24 млн. Разделете го и ще видите колко струва един газопровод. Дали струва толкова?! Но в своята алчност тези хора провалиха проекта. Ние между 150 и 200 млн. всяка година инвестираме в нашите компресорни станции. Сега, след няколко дена пускаме на Ихтиман най-модерните компресори. Два правим на турската граница. До края на годината и на турската две станции компресорни, супер модерни, мощни, реверсивни в двете посоки. Така че ако е нужно ние можем да си инвестираме и когато е 100% държавно, след това ползите да са за държавата", каза още Борисов.

"Истински съжалявам, че провалиха този проект, защото ние щяхме да сме го направили. Много ме е яд, че така са дали навремето, понеже тук са и шефовете на енергетиката, това безумие да си дадеш ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3" - със свои пари да ги изградиш и да ги подариш. Така ме е яд, че тогава не съм бил премиер, защото държавата просто е могла по същия начин да си модернизира ТЕЦ "Марица 1", ТЕЦ Марица 3" и сега да не плащаме по 700-800 млн. на година да излизат от България. Това, което виждате днес е 24-25 млн. Подаръци от иначе бедна държава. Защо са го правили - нямам разумно обяснение", отбеляза Борисов и добави "Всъщност имам, но би било като едно голямо обвинение".

Така че, благодаря, за това, че не са работили и дават възможност ние да даваме на хората условия за по-добър живот, за който и Томислав Дончев и колегите казаха. За това, да сме живи и здрави, продължаваме си нататък, но все пак да имаме памет какво е извършено и какво е погубено и какво ни е донесло тежки поражения за десетилетия напред от такива решения и ако не ви бях спрял и на "Уестингхаус" седми реактор, още 20 млрд. щеше да търси България. Това, което Стойнев подписа, но страхливо прехвърли на моето правителство, Е, това беше година и половина. Много съм им благодарен, защото със своето бездействие и некомпетентно управление ни дават възможност нашите резултати да са много видими. Понеже съм обещал, че до изборите няма да ходя по градовете, сега от тука ще стана и ще си отида. Иначе Силистра заслужаваше да отида и да кажа ето ви това, което сме направили за шест месеца. От 2004 г. е проектът, добави в заключение Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини