Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Преизбраха инж. Даниел Панов за председател на Управителния съвет на НСОРБ Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност

Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Разследват регистрация на 164 души в две села в община Лясковец

Разследват регистрация на 164 души в две села в община Лясковец със съмнения за изборен туризъм. Проверката по случая е разпоредена и е под наблюдението на Районната прокуратура в Горна Оряховица. По случая е образувано досъдебно производство по чл.309 от НК за фалшиво документиране на частни документи.

Работата по случая започнала по сигнал на Сергей Добрев от Лясковец през август тази година. До момента е установено, че в селата Джулюница и Добри дял са регистрирани почти еднакъв брой хора-84 и 80 човека. Оказало се, че това е станало с фалшиви декларации, подписани от собственици на къщи, които уж приютяват въпросните преселници. Болшинството от регистрираните- 37 души са от Павликени, а останалите са от близките на града села. Това са предимно роми, а голяма част от тях са неграмотни.

„Декларациите са попълнени и подписани с един и същ почерк. Лицата се водят настанени на общо 86 адреса като в едно жилище са вписани по 10-16 души”, обясни наблюдаващият прокурор Тодор Баланов.

Той допълни, че всеки един от новорегистрираните е разпитан. Ромите масово твърдели, че са берачи на билки и гъби и за да нямат проблеми с местното население и за това пожелали да се регистрират.

Разследващите се натъкнали на факта, че 10 души се водят, че живеят в имот в Джулюница на шефа на Регионалната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ във Велико Търново. Домът на Тодор Тодоров е на ул. „3 март“ N 72, който преди да оглави държвното ведомство бе кмет на селото.

„Регистрирах ги, защото са колбасари от Горна Оряховица и не могат да вземат субсидии там, решиха да местят бизнеса си в Джулюница. В къщата живее баща ми, но съм я обявил за продан за 40 000 евро”, коментира Тодоров.

Другоселците били вписани като живущи в жилището му с две декларации, но Тодоров заявил пред проверяващите, че едната не е съставена и парафирана от него.

„Предстои още много работа по случая. Разпоредени са графологични експертизи. Ще има и нова поредица от разпити освен на собствениците на имоти и на регистрираните, но и на служители от кметствата в двете села и от ЕСГРАО-на в Община Лясковец”, допълни прокурор Баланов.

Той уточни, че се издирва съставителят на въпросните неистински декларации. По всичко личи, че целта е изборен туризъм, който трябва да проработи в двете най-големи села в Община Лясковец и с този почти равен брой гласоподаватели да бъде спечелен вота за определена политическа сила.

„За да се пресече тази порочна практика обаче, трябва да бъде променен режима на регистрация по места”, убеден е прокурор Баланов.

От петък е започнала и проверка по сигнали за търговия с гласове в горнооряховското село Драганово. Имало твърдения, че са раздавани по 100 лв на местни жители, за да гласуват за правилния кандидат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.