Ветеринар: Ако имаше зараза, да беше пламнала

ДАНС проверява кои медии са разпространявали фалшива новина за евтаназията на животни в Странджа

„MAMMA MIA” – триумфално в Софийската опера Поради огромния интерес ще има предсезонно седем извънредни спектакъла през септември

26 г. затвор за двойно убийство Бивш рейнджър се крил два часа в гардероб преди кръвопролитието

ФАЦ: Истината е, че в България има съвсем малко мигранти

Няма засегнати българи от пожарите в района на Атина

Сътрудничим си с Русия срещу фалшивите хапчета

Уникален печат открит в крепостта Лютица

Започва повторно вземане на проби за чума в Болярово Зоната за наблюдение и проверка става 10+10 км

Трима чужденци преспаха в ареста заради кражба и побой

Преведени са 1 060 000 лв. по помощта „де минимис“ за общините в Ямболско и Бургаско, засегнати от чума по животните

Лекари спасиха шестима с безкръвни сърдечносъдови интервенции

Армията, флотът и авиацията се включват в борбата с огнената стихия в Атика

Дядо вкара ало-измамник в ареста, даде му вестници

Доналд Тръмп: Северна Корея не е изстрелвала ракета от 9 месеца

Петър Стоянов: По отношение на Русия – без излишна истерия, разумна политика

На конференцията присъстваха действащи и бивши президенти, министър-председатели, външни министри от всички страни на Югоизточна Европа. Две са темите, които се коментираха с много голяма загриженост – бежанският проблем, мигрантският поток и възможностите на балканските държави, които не са членки на ЕС, един ден да станат негови членки. Това заяви пред БНТ президентът на България в периода 1997 – 2002 година Петър Стоянов по повод организираната от неговия „Център за политически диалог” конференция „Нови визии за партньорство и съседство в Европа”.

Той беше категоричен, че трябва да се прави ясно разграничение между чисто човешкото отношение от страна на българите към тези хора, които са прокудени от смъртта от своята родина, и държавническите решения, които се вземат по отношение на това дали да има или да няма ограда, по отношение на това какъв брой мигранти можем да приемем и т.н. “Нашата загриженост трябва да бъде не само за бежанците, а и за моралното здраве на българския народ”, посочи той и допълни, че гласовете на омраза в днешния ден са много опасни.

По думите му обаче всяка страна и всяка държавна политика на всяка една европейска държава трябва много точно да преценят какъв е обемът от хора, които могат да приемат, защото на тях трябва да им бъдат осигурени достойни условия за съществуване.

“Днешният проблем е най-тежкият проблем, с който някога се е сблъсквал Европейският съюз.” Ако той касаеше 2-3 млн. бежанци, ЕС щеше да се справи с решението му, но когато хора от страни с диктаторски режим или такива от държави с нисък стандарт на живот потърсят своето щастие и право на по-добър живот в Европа, трябва да си зададем въпроса имаме ли моралното право да им откажем това право.

Президентът Петър Стоянов коментира и военната намеса на Русия в Сирия, като заяви: “Моето лично мнение е, че господин Путин желае много да възстанови ролята на Русия като велика сила най-малко и най-вече като другия полюс, който да бъде конкурентен на САЩ. Аз лично мисля, че на господин Путин много му се иска да сяда с американския президент – който и да е той след изборите, и да обсъждат как да бъде умиротворяван светът – може би не по начина, по който това се случваше по времето на Студената война, но при всички случаи по начин, по който на Русия да се гледа като на сериозен фактор в международните отношения.”

Сътрудничеството между ЕС и САЩ лежи на много широка и сериозна база и няма място да се вбива какъвто и да е клин на разногласие, подчерта Петър Стоянов. Американската политика в момента е доста балансирана и представлява и подаване на ръка към Русия. В края на интервюто си президентът Стоянов очерта категорично: “Едно не трябва да забравяме – ние, българите… България като държава, сме членове на ЕС. Ние имаме обща позиция, заедно с ЕС и обща позиция, заедно с Америка в рамките на НАТО. Върху това трябва да се базира нашата външна политика. И пак казвам – по отношение на Русия – без излишна истерия, разумна политика, защото останалото издава политически комплекс за малоценност.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.