Двама души са задържани за стрелбата срещу посолството на САЩ в Анкара

Гърция посреща августовското пълнолуние с концерти и отворени музеи

Магнити бури ни мъчат днес и утре Пикът им ще е до обяд, сочат прогнозите

Трима са ранени след стрелба пред метростанция в Лондон

Тайван скъса отношенията с Ел Салвадор

Тръмп: Никакви отстъпки за Турция

Времето ще е слънчево с превалявания на отделни места

На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Данъчна ваканция за общинските лечебници във Варна предлагат реформаторите

Данъчна 4-годишна ваканция за общинските здравни заведения предвижда програмата на кандидатите за съветници от лекарската квота в листата на МК „Реформатори и патриоти – Решението за Варна“. Диагностично – консултативните центрове и болниците със 100% общинско участие трябва да бъдат освободени от плащането на дивидент и такса смет. За това ще настояват в новия Общински съвет д-р Ивайло Митковски, проф. Радослав Радев и д-р Антон Тонев. Освободените средтва да бъдат насочени към покриването на вноските по дългосрочен и нисколихвен заем по програма „Джесика“, с който да се инвестира ударно в модернизирането и обновяването на апаратурата в общинските здравни заведения, е идеята на кандидата за кмет, издигнат от МК“ Реформатори и патриоти – Решението за Варна“ Чавдар Трифонов.

Общината трябва да разработи стратегия за привличането на т.нар. дефицитни специалисти, както и на младите лекари, смята д-р Ивайло Митковски. Това може да стане чрез облекчено ползване на общински жилища с частично или пълно опрощаване на наема. В момента има недостиг по много специалности, което затруднява работата на болниците. Критично нисък е броят и на специалисти по здравни грижи във Варна, а средната възраст на работещите е над 40-50 г. Недостигът на кадри е по всички специалности – както акушерки, така и лаборанти и медицински сестри. Това споделят представители на Асоциация на специалистите по здравни грижи по време на среща с Чавдар Трифонов. Ниски заплати в сектора, лоши условия на труд и висока натовареност са основните проблеми в сектора. Неуредиците водят до това от една страна пациентите да не получават нужния обем и качество здравни грижи, а от друга – ние да работим под огромен стрес и умора, споделят специалистите.

В последните години наблюдаваме пълна абдикация на община Варна от общинското здравеопазване, категоричен е кандидатът за общински ъсветник на реформатори и патриоти д-р Ивайло Митковски. За първи път беше закрита болница заради фалит и то без да е ясно кой ще поеме пациентите, които носят не лека диагноза – туберкулоза, припомни д-р Митковски. Според него други две ДКЦ-та са на ръба – това в „Аспарухово“ е почти във фактически фалит, подобно е състоянието ина ДКЦ „Чайка“. В същото време работещи здравни заведения са подложени на натиск, заяви Митковски. Според него е необяснимо заложени в бюджета средства за здравните заведения да не им бъдат дадени с оправданието „Липса на средства“, а в същото време да се харчат милиони за фонтани и цветенца.

Със същото оправдание е на път да бъде провален и проект, разработван с израелски специалисти, за превръщането на МБАЛ „Св. Анна“ в травма център от световно ниво.
Надявам се, че община Варна е наясно пред каква сериозна конкуренция за млади и способни лекари ще бъде поставена само след няколко години, каза д-р Антон Тонев от листата на реформаторите и патриотите. 34-годишният коремен хирург припомня данните, изнесени от Световната здравна организация, според които до 2020 година в световен мащаб ще има недостиг на над 1 млн. лекари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.