Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Стартът на тол системата се отлага за 27 март

Запечатват магазини само за тежки нарушения Данъчните няма да се затварят търговски обекти за несъществени пропуски

Данъчна ваканция за общинските лечебници във Варна предлагат реформаторите

Данъчна 4-годишна ваканция за общинските здравни заведения предвижда програмата на кандидатите за съветници от лекарската квота в листата на МК „Реформатори и патриоти – Решението за Варна“. Диагностично – консултативните центрове и болниците със 100% общинско участие трябва да бъдат освободени от плащането на дивидент и такса смет. За това ще настояват в новия Общински съвет д-р Ивайло Митковски, проф. Радослав Радев и д-р Антон Тонев. Освободените средтва да бъдат насочени към покриването на вноските по дългосрочен и нисколихвен заем по програма „Джесика“, с който да се инвестира ударно в модернизирането и обновяването на апаратурата в общинските здравни заведения, е идеята на кандидата за кмет, издигнат от МК“ Реформатори и патриоти – Решението за Варна“ Чавдар Трифонов.

Общината трябва да разработи стратегия за привличането на т.нар. дефицитни специалисти, както и на младите лекари, смята д-р Ивайло Митковски. Това може да стане чрез облекчено ползване на общински жилища с частично или пълно опрощаване на наема. В момента има недостиг по много специалности, което затруднява работата на болниците. Критично нисък е броят и на специалисти по здравни грижи във Варна, а средната възраст на работещите е над 40-50 г. Недостигът на кадри е по всички специалности – както акушерки, така и лаборанти и медицински сестри. Това споделят представители на Асоциация на специалистите по здравни грижи по време на среща с Чавдар Трифонов. Ниски заплати в сектора, лоши условия на труд и висока натовареност са основните проблеми в сектора. Неуредиците водят до това от една страна пациентите да не получават нужния обем и качество здравни грижи, а от друга – ние да работим под огромен стрес и умора, споделят специалистите.

В последните години наблюдаваме пълна абдикация на община Варна от общинското здравеопазване, категоричен е кандидатът за общински ъсветник на реформатори и патриоти д-р Ивайло Митковски. За първи път беше закрита болница заради фалит и то без да е ясно кой ще поеме пациентите, които носят не лека диагноза – туберкулоза, припомни д-р Митковски. Според него други две ДКЦ-та са на ръба – това в „Аспарухово“ е почти във фактически фалит, подобно е състоянието ина ДКЦ „Чайка“. В същото време работещи здравни заведения са подложени на натиск, заяви Митковски. Според него е необяснимо заложени в бюджета средства за здравните заведения да не им бъдат дадени с оправданието „Липса на средства“, а в същото време да се харчат милиони за фонтани и цветенца.

Със същото оправдание е на път да бъде провален и проект, разработван с израелски специалисти, за превръщането на МБАЛ „Св. Анна“ в травма център от световно ниво.
Надявам се, че община Варна е наясно пред каква сериозна конкуренция за млади и способни лекари ще бъде поставена само след няколко години, каза д-р Антон Тонев от листата на реформаторите и патриотите. 34-годишният коремен хирург припомня данните, изнесени от Световната здравна организация, според които до 2020 година в световен мащаб ще има недостиг на над 1 млн. лекари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.