Шоу, огън и сълзи за юбилея на „Левски“

Над 12 хиляди въодушевени запалянковци се стекоха на националния стадион за шоумача „Левски“ - „Юргорден“ 2:2. „Сините“ честваха разпалено половин век от своя старт в евротурнирите. Атмосферата дори стресна шведските футболисти, които след двубоя признаха, че се поуплашили от фойерверките на трибуните.

Головете вкараха Атанас Курдов (48) и Илия Димитров (90) за „Левски“, Кевин Уокър (8) и Фредрик Стенман (86) - за скандинавците.

Сцената и трибуните събраха много големи имена начело с ветераните Александър Костов, Кирил Ивков, Иван Вуцов, Александър Манолов. Имаше и сълзи, и спомени, горещи овации, оригинални хореографии на ултрасите.

Обявиха и победителите в юбилейните анкети. „Син“ треньор №1 в Европа логично стана Станимир Стоилов. Вотът за гол спечели страховитият шут на Николай Тодоров-Кайзера за 2:1 в поседната минута срещу „Рейнджърс“. Дуелът с „Киево“ (2:0) в София при влизането в Шампионската лига през 2006-а бе обявен за №1 в евроисторията на „Левски“. Стана ясен и избраният от феновете идеален отбор: Димитър Иванков, Николай Илиев, Елин Топузаков, Игор Томашич, Пламен Николов, Даниел Боримиров, Божидар Искренов, Седрик Бардон, Никола Котков, Наско Сираков, Георги Аспарухов.

В 17-ата минута на мача Деян Иванов напусна контузен. Младият централен защитник най-вероятно има скъсани връзки на коляното и няма да играе до края на сезона. Иванов става вторият юноша на клуба след Борислав Цонев, който ще се възстанови чак към средата на следващата година.

Неприятели в „Левски“ се прегърнаха

Дори дългогодишни неприятели с маркови за „Левски“ вражди се прегърнаха. Книгата „Синята приказка“ на Петър Димитров, която чества десетилетие от началото на евроепопеята, разбуни незабравими спомени, пося мир и любов. На крак в квартален букмейкърски пункт в София се събраха герои за 1/4-финала за Купата на УЕФА и влизането в Шампионската лига, стотина фенове. Стана по левскарски - без лустро, но със сърце, големи имена и най-после - със забележително единство. Десетки вражди и стотици лоши думи бяха загърбени.

Тодор Батков си говореше с една групичка, Станимир Стоилов в противоположния край - с друга. Георги Иванов се отдалечи от Мъри, отиде при адвоката - явно в ролята на „форлойфер“. След минута големият треньор (ясно, като по-млад) наближи най-успелия президент на „Левски“. И... последва историческа прегръдка. След 7 г. и половина разпри, започнали от 2008-а, когато Батков уволни Стоилов. В периода двамата се виждаха няколко пъти и не се хващаха за гушите, но сегашният миг бе емблематичен, демонстрация на загърбени лоши чувства..

„Къде е Георги Петков да му стисна ръката?“, рече Батков. Е, дойде и това ръкостискане след десетки грубости по медиите. Вратарят, който с класни намеси за „Славия“, лиши „Левски“ от титлата през 2013-а, а после дразни и агитката, не обра и един крив поглед. И - чудо - феновете дори вземаха автографи от Батков на „Синята приказка“. След дълги години мрънкане и дори дирижирана война срещу бившия вече собственик на клуба. Отсъстваше Наско Сираков.

Мъри: Предпочитам да работя в Европа

„Няма нищо ненормално да се върна в „Левски“ - заяви Станимир Стоилов на представянето на книгата „Синята приказка“. - Без значение на пейката, в сектор „А“, „Б“ или „В“. Винаги съм бил част от „Левски“.

Преди 10 г. имах много умни футболисти. Разликата между „Левски“ тогава и „Астана“ сега е, че със „сините“ можех да се надигравам с отбори на средно европейско ниво. Съжалявам само, че не стигнахме 1/2-финал, можехме да елиминираме „Шалке“. Но грешка на съдията ни попречи.

Нямам намерение да се връщам в националния отбор, това са спекулации. Не съм решил какво ще е моето бъдеще след Нова година, когато свършва договорът ми. Предпочитам да работя в Европа, но трябва да видя офертите, само да дойдат.“

Мъри най-вероятно няма да остане в „Астана“, който няма средства да задържи треньора. Отбори от Русия мислят за българина.

Батков: ЦСКА да се прекръсти на ЦДНА

„Никога не съм предавал „Левски“, но съм правил компромиси - заяви бившият собственик на клуба Тодор Батков. - Новите собственици са ясни. На 23-ти ще имаме общо събрание и ще ги видите още веднъж същите трима.

Не знам защо свързват Делян Пеевски с „Левски“, но кажете ми в България какво не свързват с „Левски“. Много се радвам да видя всички от онзи отбор. Разбира се, че ще поздравя всеки от тях. Радвам се, че „Левски“ върви добре в момента. „Левски“ не е държавен отбор, вие, които купихте акции, за да спасите „Левски“, държавата ли сте?“

За ситуацията с ЦСКА говорих още през 2008-а, когато техните задължения бяха около 5 милиона към хазната. Александър Томов казваше, че е по-добре да купува футболисти, отколкото да плаща данъци. Правили са се компромиси и сега се стига до тази ситуация. Те какво искат? Сега да се пременят с нови дрехи, а да са си същите, с титлите и останалите неща. Да се прекръстят, ако искат, на ЦСКА 2, ЦСКА 3 или ЦДНА...“

Томашич дойде просълзен

Игор Томашич пристигна от Хърватия за представянето на книгата „Синята приказка“ и се просълзи от радост и приятни спомени още на летището. Появиха се още директорът Константин Баждеков, помощник-треньорите от 2005-а Цанко Цветанов, Емил Велев, Валентин Захариев и Ясен Екимов, игралите в синьо Христо Йовов, Даниел Боримиров, Асен Букарев, Станислав Ангелов, Веселин Минев, Емил Ангелов, Елин Топузаков.

Приходите отиват за паметник на Соколов

Петър Димитров, авторът на книгата „Синята приказка“, обеща всички приходи да отидат за издигането на паметник на Георги Соколов. Вече е намерен скулптор за монумента, който се планира да бъде разположен в алеята на стадион „Георги Аспарухов“. Предстои да бъде открита сметка за дарения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ