Гобленари показаха 400 шити картини

Повече от 130 гобленари се събраха на национална среща в Шумен. Преди да обменят опит по нови модели и техники с иглата, те показаха какво са ушили за последната година.

Последната им сбирка била м.г. в Асеновград. Регламента, че всеки може да покаже максимум по три произведения, ограничи експозицията до 400 шити картини. Сред творбите, изваяни с игла и конец, се отличаваха владетелски образи от българската история и родни пейзажи, но нямаше нито един гоблен с лика на политик. В експозицията участва и единственият гост-гобленар - доцентът Данчо Даналиев, преподавател по биотехнологии от София. Младият мъж има 15 гоблена в личната колекция, почитател е на пейзажи и икони. Шие след работа и през дългата лятна ваканция.

Сред 12-те хиляди, членуващи в интернет форума на гобленарите, има и още представители на силния пол. Хобито с игла не е според пола, а според това дали имаш търпение, категорични бяха участниците. На пазара вече има всевъзможни модели и ако решиш, може да претвориш с конци от карикатури до най-скъпите произведения на известни художници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони