Борисов: България е много зависима от Турция за бежанците

България в този случай е много зависима от Турция, ако турският премиер не влага толкова усилия да задържа бежанците на тяхна територия, те ще дойдат на нашата граница. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

"Изпратих съболезнования на турските колеги и на целия турски народ, защото това, което се случва е просто ужасно. Видяхте площада и колко жертви има. Нестабилността на региона, за който винаги сме говорили, предупреждавали и тревожили е факт. Толкова пари влагаме в изграждане на нови православни храмове, защото, както и патриархът каза това е не само за душата на хората, но е и стабилност на държавата, хората и всички, които са в този чисто нов храм, близо за 300 000 лв. не еднократно съм благодарил на всички партии в парламента, които спомагат за стабилността на България в региона. Виждате колко е тежък този регион. Не случайно завчера Доналд Туск завчера го каза - в Турция какво е положението, предстоят избори, атентати, бежанци", каза премиерът.

Той обясни, че България стои зад позицията си за зона за сигурност, в Сирия и ще я защитава и в ЕС. "Не, че е толкова сложно да го предложиш, нормално е тези хора, които имат проблем в Сирия да стоят близко на своята територия и да могат след това да се завърнат. Ще продължаваме да настояваме това да се случи и Турция да се подпомага от ЕК за парите, които харчи за тези близо 2 млн. бежанци", допълни Борисов.

Той обясни, че му предстои среща с турския премиер, който на 14-15 октомври прави голяма конференция. "Ще отида да му окажа уважение. България в този случай е много зависима от Турция, ако турският премиер не влага толкова усилия да задържа бежанците на тяхна територия, те ще дойдат на нашата граница. Това са близо 2 млн., 300 000 бяха само в Истанбул, 40 000 бяха на Одрин", добави Бойко Борисов.

Запитан дали е допустимо един политик като Волен Сидеров да се държи по такъв начин и да прави такива проверки, Борисов заяви, че докато е бил главен секретар на МВР е имало подобни случаи и може да се види как е реагирало МВР тогава. "Не мога да толерирам такова поведение в никакъв случай, тъй като е опозиционна партия, не искам да се изказвам и да давам оценка. Утре някой ще каже, че съм повлиял на някое решение на прокуратура или нещо от този тип. Има начин да се правят проверки, няма сигнал или нещо да е дошло по линия на ДАНС, МВР и да не сме го проверили. Борбата с контрабандата и акцизни стоки резултатите са толкова видими, могат да се проверят. С радост бих отишъл да проверя такъв магазин с него, ако ме беше поканил, но няма да е по този начин. Ще ангажираме службите, които ще отидат, ще затворят, ще докажат или не. Нека да оставим на парламента и прокуратурата, каквото преценят да свършат. Припомнете си аз как действах в такива ситуации", подкани премиерът.

Борисов присъства на откриването на православен храм "Успение Богородично" във Владая, местността "Митрово църквище, заедно с Кристалина Георгиева. Патриарх Неофит също взе участие в освещаването на новопостроения православен храм "Успение Богородично".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини