Русе може да има първия частен музей

Русе може да има първия частен музей на съвременното и античното изкуство в България. Договорът за реставрация на сградата от фондация "Бобокови" е удължен до 2017 г., съобщиха от обалстната управа в крайдунавския град. Инвеститорите са готови да подновят реконструкцията след откриването на новата зала "Булстрад Арена". "Мол Русе инвест" на Атанас и Пламен Бобокови участва в публично-частния проект с общината, който надхвърли 56 млн.лв.

Анексът към преподписания договор фиксира 450 000 лв. неустойки, ако сградата на бившата Музикална гимназия не се възстанови. Обезщетенията за забавеното строителство, които дължи инвеститорът досега, ще се включат в реконструкцията. Имотът беше купен на търг през 2007 г. за 443 617, 02 лв. с обещанието за 2 млн. евро в бъдещия музей.

Според 3-годишния контракт той трябваше да отвори врати през май 2010 г. Дългото съгласуване на изготвените проекти с Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство и финансовата криза забавиха строителството. По договор купувачът се ангажира да реставрира напълно външната архитектура на сградата, като предостави част от разгънатата застроена площ за артдейности.

Емблематичното здание на ул. "Борисова" 33 е деактувано с правителствено решение като национален паметник на културата от публична в частна държавна собственост. Архитектурната перла е построена през 1900-1901 г. по проект на арх. Удо Рибау като протестантско училище. Сградата е в класически и готически стил, с много орнаменти по фасадата и залата за молитви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони