126,5-метров пешеходен мост над „Цариградско шосе” ще бъде вход към „София Тех Парк”

126,5-метров пешеходен мост над “Цариградско шосе”, преди спирка “Окръжна болница”, ще е вход към „София Тех Парк”. Строежът на пасарелката вече е в ход, съобщи БГНЕС.

Според премиерът Бойко Борисов първият етап на високо-технологичния парк трябва да бъде открит на 26 ноември. Изграждането на „София Тех Парк” се финансира с 50 млн. евро от ОП „Конкурентноспособност 2007-2013”.

Пасарелката ще осигурява пешеходната връзка между спирките на градския транспорт в южното и северното локално платно на „Цариградско шосе”. Мостът е част от „Експериментариум с посетителски център”, който се явява пешеходен вход към „София Тех Парк”. Освен че ще посреща и информира идващите за първи път на територията на високо-технологичния парк, сградата ще се ползва и за изложбено пространство. Предвижда се Експериментариумът да е в богато озелена паркова среда между булеварда и вътрешността на „София Тех Парк”.

Цената за изграждането на пешеходния мост и посетителския център възлиза на 4 789 188 лв., с ДДС, които са осигурени от европейските фондове. Съоръжението се изгражда от дружеството „Експо Тех Парк”, което е спечелило обществена поръчка в конкуренция с още шест компании. Водеща роля в „Експо Тех Парк” има фирмата „Трейс”, която извърши ремонта по бул. „Цариградско шосе”. Пешеходният мост ще е снабден, освен със стълбища, но и с асансьори за хора с увреждания, пише в документацията на проекта.

Преди година, конкурсна комисия начело с главния архитект на София Петър Диков, определи Сдружение „Христов, Василев, Андреева, Александрова” като победител в конкурс за изработването на архитектурно-пространствена визия за пешеходния мост. До конкурса бяха допуснати общо петима участници, а победителят получи символична парична награда в размер на 2000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини