Хърватите: Смешни и недорасли българи

Победата над България с 3:0 е водеща спортна новина в неделната хърватска преса. Вестниците сипят похвали към новия треньор на „репрезентацията” Анте Чачич за успешния дебют и към играчите му за безапелационно спечеления мач.

„Хърватия разби и потопи България на празния „Максимир”, пише в. „Вечерни лист” и добавя със съжаление: „За да се класираме на европейското, трябва да спечелим срещу Малта и да чакаме Норвегия да не победи Италия в Рим.”

Представянето на нашите национали буди насмешка: „Ако Чачич можеше да избира съперник за дебютния си мач, това щяха да бъдат тези смешни българи, които някога бяха реномирана футболна нация. Как ли се е чувствал вратарят Митрев? Като пушечно месо, дори защитникът Терзиев го обстреля със снаряд, но го спаси гредата. Петев беше мокър до кости - атракция в дъжда на „Максимир” , където нищо не помагаше на българите и те бяха разбити. Петев ще се моли в кариерата си повече да не идва на този стадион, където падна с „Лудогорец” в 97-ата минута (б.р. - 2:3 през 2012-а срещу загребския „Динамо“ ), а сега преживя този позор. На почивката таблото светеше с резултат 2:0, а можеше да бъде 5:0...”

Издаваният в Сплит в. „Слободна Далмация” нарича нашия отбор „недорасли българи” и поздравява своите за „разгромната победа, постигната с много добър футбол”. Селекцията на Петев е оприличена на „деца, сковани в страх, които чакат следващата порция бой и активно съдействат на... противниковите нападатели”. Така защитникът Терзиев ще влезе в хумористичната рубрика с куриози на „Евроспорт” за решението от 5 метра да открие огън по своя вратар в опит да изчисти в ъглов удар...”

По-малко от 150 души, в това число футболистите и съдиите, бяха в съботната вечер на „Максимир“. Домакините бяха наказани да играят без публика заради изрисувана от крайни фенове свастика на терена на предишната домакинска квалификация с Италия (1:1) в Сплит. Единствените допуснати посетители бяха акредитираните журналисти и официалните лица на двата отбора.

Всеки от съперниците имаше право да „вкара” по 75 души на стадион „Максимир“, но и Хърватия, и България, не запълниха квотата си. Полупразни останаха и журналистическите ложи. На почивката си тръгнаха и повечето хърватски фотографи, които подгизнаха от непрестанния дъжд. Но си свършиха работата още в 90-ата секунда, когато Иван Перишич отиде да се радва пред обективите им след първото попадение в мача.

И за един автогол не ставаме

Срам! Голям срам! Така може да се определи не само мачът с Хърватия (0:3), но и целият квалификационен цикъл за Евро 2016. Толкова сме слаби, че един автогол не можем да си вкараме. Георги Терзиев се опита с ефектния и изненадващ удар в гредата. И едва ли може да се спори - отиграването му бе колкото ефектно, толкова и тъпо.

Защитникът обаче не заслужава да бъде единственият, олицетворяван със срама. Резилът е за всички по стълбицата на българския футбол. А там е ясно, че виновни няма. Изпълкомът на футболния съюз се оправдава с треньорите. А треньорите - с футболистите. А футболистите? Те дори не знаят да се оправдават. Само вдигат рамене, че това са им възможностите. И ни поднасят поредното: „Да забравим този мач“ и „Гледаме напред“. Да, да гледаме, но нищо да не виждаме и това вече е кошмар!

На празния стадион „Максимир” наказаният домакин Хърватия нямаше публика. А България нямаше играчи. А може би и треньор. Ивайло Петев минава от крайност в крайност. Ту вика всички именити (ако имаме въобще такива) легионери, а на следващия мач - всички вън. От него разбрахме, че ще решава бъдещето си... след двубоя с Азербайджан. И че България играла много слабо. Ах, каква изненада! Това нямаше да го видим само ако бяхме слепци. Фактът, че капитан за близо половин час може да е реално третият вратар в тима Божидар Митрев, прави всички коментари излишни.

Президентът на БФС г-н Борислав Михайлов за кой ли път е в тотална безизходица. В случая най-лесното е да се смени видимо стресираният треньор. Михайлов го е правил толкова много пъти, че процесът изглежда автоматизиран. Но сега ще изплува матиращият въпрос: „А кого да сложим?”

Да намериш жертвено агне, което да се изправи с тази разбита команда срещу Франция, Холандия и Швеция по пътя към Мондиал 2018, изглежда равносилно на това да намериш Лео Меси в някой български отбор. Затова шансовете на Петев да продължи работа изглеждат съвсем прилични. Неприлични са само резултатите и срамът от разсъбличането на „трикольорите“ по Европа.

Краят на българския национален отбор (в този му вид) може да настъпи още във вторник. Пред стотина страдалци на 43-хилядния „Васил Левски” нищо чудно и Азербайджан да ни бие. И ако гостите спечелят, ще ни изместят дори от четвъртото място в групата. А преди 21 години бяхме четвърти в света! Така 2015-а ще остане завинаги в историята на футбола ни като годината на срама за може би най-слабия ни национален тим в историята. Апропо - и за всички наши отбори в Европа, и за заличаването (почти) на най-успешния клуб ЦСКА.

Виновници? Няма. Поне до разкриването им от разследване като това в Италия или поне до вид обществена присъда от феновете!

Петев иска победа над Азербайджан

“Трябва на хиляда процента да спечелим следващия мач”, обяви селекционерът Ивайло Петев след третата поредна загуба от месец насам в евроквалификациите - 0:3 в Хърватия. Треньорът бе видимо ядосан след двубоя, в който прекара голяма част от 90-те минути на страничната линия да дава указания и подгизна от непрестанния дъжд.

„Лош мач за нас - обобщи Петев. - Допуснахме грешки. Вкараха ни много бързи голове в началото на двете полувремена. Не затруднихме с нищо хърватите. Те са с по-висока класа от нас, това се видя.”

На въпрос на „Труд“ как вижда бъдещето си след последната квалификация във вторник с Азербайджан, селекционерът отговори кратко: „Ще говорим след вторник.”

На пресконференцията след загубата Петев каза на хърватските журналисти, че е приятел с Анте Чачич, който дебютира начело на националите. Никой по-рано не е започвал на поста с толкова убедителна победа. „Щастлив съм - каза Чачич. - Не искам да подценявам и да обиждам българите, но бях казал още преди мача, че ние сме много по-мотивирани и по-добри от тях.”

И пети в групите ни бият

Само един отбор от четвъртите в 9-те групи на евроквалификациите има по-нисък актив от България. Нашите останаха с 8 точки кръг преди края. Сърбия има 4 пункта, но след като 3 бяха отнети служебно. Останалите 7 отбора на 4-та позиция в групите имат поне по 10 т.

„Плавите“ обаче играят в група с 5 тима, така че досега записаха 7 двубоя срещу 9 на нашите. Затова реално селекцията на Ивайло Петев е с по-нисък актив.

А за още по-голям срам 3 отбора на пето място заработиха досега повече точки от България - Кипър, Грузия и Литва.

Ако националите не бият Азербайджан, ще останат с по-малко точки, отколкото мачове. Същото се случи и в квалификациите за Евро 2012, когато останахме на последната, пета позиция с 5 точки от 8 срещи. Няма друг такъв случай през този век. Без значение дали в световни или европейски квалификаци, България не падна под 1 т. средно на мач в останалите общо 6 пресявки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ