Мария Календерска: Ще работя за прозрачно управление на София

Няма пост и няма сума, които да ме извадят от коловоза на целите, които съм си поставила. Ще работя за прозрачно управление на София. Всеки един ден, прекаран в Общинския съвет от мен, ще бъде посветен на това далаверите да се развалят и да се изкарват пред обществото. Искам прозрачност. Това обяви кандидатът на „България без цензура“ за кмет на София Мария Календерска по време на среща с жителите на кв. Младост, на която присъстваха още лидерът на МББЦ и кандидат за общински съветник Никола Митев и кандидатът на ББЦ за кмет на район „Младост“ Светослав Кофелев.

"От 8 партии 5 управляват с ГЕРБ на национално ниво. Техните кандидати като Вили Лилков, като Ангел Джамбазки, като Георги Кадиев няма как да застанат срещу кмета на партията, с която управляват. Ние сме от онези партии, които са извън тази схема, и сме решени да защитим идеологията си като покажем, че сред нас са останали единствено смислени хора, които няма да се подмамят“, каза кандидатът за кмет на ББЦ.

Календерска представи и приоритети, залегнали в „екшън плана“ на ББЦ за управлението на София.

„Деветте точки, заложени в програмата ни, са само базата, която искаме да положим“, обяви тя. Календерска коментира проблемите, които се нуждаят от спешно решаване в София. Неуредиците в градския транспорт всеки столичанин ги е изпитал на гърба си, а в същото време имаме добри примери – в Пловдив и Бургас.

Проблемът на Фандъкова е, че тя е принудена да се съобразява с вътрешнопартийния интереси в Общинския съвет. Тя няма думата и не може да изгони и най-корумпираните от там. За пример Календерска даде сина на бившия председател на СОС Андрей Иванов, който се оказва притежател на 70% от едно общинско предприятие. Той бе оттеглен от ГЕРБ, но днес, когато властта е в ръцете им, той отново е кандидат в листата им за общински съветници.

Календерска изтъкна и заложеното в програмата предложение за стипендии, които да се дават от общината на студенти по медицина, които след това да бъдат задължени да останат да работят в столицата. Тя определи като безумно предложението на здравното министерство да внасяме лекари от чужбина пакистанци, румънци, турци и т.н, на които да плащаме 2700 лв. На нашите лекари ако им предложим 2700 лв. дали няма да останат да работят за родината си, риторично попита кандидат-кметицата, като припомни думите на известния германски консерватор проф. Хенкел, който по време на представянето на програмата й за управление на София заяви, че ако България си върне лекарите обратно, здравната система в Германия ще колабира.

„За да ви уверя, че сте на правилната страна ще ви кажа, че досегашният кмет си служи с 3 пъти по-голям бюджет от този на Софиянски, но със сигурност не живеем 3 пъти по-добре. Само тази година за ремонта на Цариградско шосе са похарчени 20 млн. лева, а за здравеопазване се дават 15 млн. Всички средства се изхвърлят там, откъдето може да се открадне, а не там, където би било полезно за хората. Цената, на която е постигнато това, което Фандъкова демонстрира в лъскавата си брошура, е много висока и това далеч не е истината за столицата“, обърна се към симпатизантите Календерска.

Тя е убедена, че с 1,5 млрд. лв бюджет столичани могат да имат по-добър живот, ако парите бъдат разпределени по предназначение. Това, което ме кара да вярвам, че ние сме партията на бъдещето, е че на изминалите два избора за нас гласуваха основно млади хора. Ние сме хора, които все още имат надежда, че ще дойде денят, в който ще видят бъдещото си тук, а не в чужбина, сподели кандидатът за кмет на ББЦ.

Календерска е категорична, че един европейски град не трябва да изостава с иновациите. Като за пример посочи Американския университет в Благоевград, който по думите й в момента издържа почети половината град. „Там има хиляди студенти, които са от Африка, от Азия, от целия Балканския полуостров. Те разполагат със съвсем различен бюджет от нашите университети. Таксата на студентите е близо 10 хил. долара, които остават в университета. Общежитието им е направено като малък кампус, в който не се допускат външни лица“, каза Календерска като го съпостави със столичния студентски град, където е пълно с сутеньори, проститутки и престъпници и няма никакъв контрол.

Ние искаме да направим един нов Студентски град, в който да има база, в която да поканим чуждестранни университети. По този начин ще се вдигне качеството на образованието, ще се засили контрола и сигурността, ще се развива икономиката на държавата ни, защото тези хора ще инвестират в България, обясни Календерска.

„Като преподавател и доцент в Унгарската катедра на Софийски университет съм впечатлен от идеята ви за създаване на студентски кампус и международното сливане на млади мозъци. Аз съм бил в такъв кампус и искам да Ви посъветвам да обърнете особено внимание на преподавателите, които ще поканите. Те трябва да дават възможност да студентите взимат активно участие в образователния процес“, посъветва Календерска д-р на историческите и политическите науки Петър Каменов.

„Фандъкова е едно приятно лице, зад което има обаче много неприятни ръце, крадливи ръце“, заяви от своя страна кандидатът на ББЦ за общински съветник Никола Митев. Той е категоричен, че всички партии ГЕРБ, БСП, АТАКА, РБ гласуват в ОС единодушно, гласуват с абсолютно мнозинство. „Ние ще управляваме като граждани, т.е когато видим, че хората пресичат в калта, ние ще направим пешеходна пътека, когато видим, че на хората им е нужен половин час, за да достигнат до метрото, ще пуснем вътрешноквартален автобус, който да стига до спирката на метрото“, каза още Митев като подчерта, че ББЦ ще работи за това София да се развива не за да могат да се карат повече коли, а за да има по-удобен градски транспорт за столичани.

Ромка взе думата с обръщение към Мария Календерска, представяйки по-различна гледна точка от малцинството. „Аз уважавам и силно ценя ББЦ и г-н Бареков. Той не е расист, аз съм от ромски произход, но обичам България. Ние, които сме част от етническите малцинства, също сме достойни хора, които учат, трудят се и образоват децата си. Ние трябва да се борим за България. Вие, младите трябва да върнете държавата на народа“, категорична беше представителката на малцинствата, която е учителка и е образовала дълги години български ученици. Тя сподели огромното си огорчение от масовата расова дискриминация, която цари в държавните учреждения.

„Вие сте по-голям патриот от Росен Петров и ще Ви кажа защо – застъпвате се за хората си, образовала сте децата си, работи ли сте като учителка и имате силата и смелостта да покажете несправедливостите“, отвърна от своя страна Календерска към ромката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини