36-годишен стана главен архитект на Бургас Емил Бурулянов спечели конкурса на Общината

СЗО: Рискът от разпространението на коронавирус е много висок

Парламентът на Иран спря работа заради коронавируса

Два автобуса с деца са блокирани на Витоша заради снега

Венцислав Мутафчийски: На този етап няма положителни проби за коронавирус у нас

Слави внесе в съда документи за регистрация на „Има такъв народ“

49 души в Добричко са под наблюдение заради коронавируса, няма хоспитализирани

Първи два случая на коронавирус в Мексико

Григор: Загубите от Стан ме мотивираха

Тотото смени управата си

Британец, намиращ се на кораба „Даймънд принсес“, е починал от коронавирус

Борисов обсъди с Ердоган ситуацията с мигрантите

Кукери ще гонят злите сили в бургаски квартал

Братя Диневи отменят тържеството по повод 3 март

Областният управител на Сливен изиска информация от работодатели и кметове във връзка с новия коронавирус

Хубави сме и добри в кревата, според допитване на „Галъп“

Чат-пат изневеряваме с колеги, признават българите

Българите имат добро самочувствие относно външния си вид и се имат за чаровници. А две трети от тях твърдят, че имат и щастлив сексуален живот. Една трета смятат изневярата за нещо приемливо. Едва 10 процента от запитаните признават за интимни отношения с колега. 18% имат познат гей.

Това са част от изводите от специалното изследване на „Галъп интернешънъл болкан”, проведено по поръчка на списание „Жената днес” по повод 70-ата годишнина на списанието.

Изследването е проведено сред 1002 респонденти лице в лице между 11 и 17 септември.

Българинът твърди, че харчи по 26 лв. месечно за козметика и козметични процедури. Най-много пари за козметика на месец се харчат във възрастовата група 46-55 г. Това е и възрастта, в която обикновено се печелят най-много пари.

Мъжете обаче харчат повече от жените за спорт и фитнес – по 14 лв. месечно срещу 10 лв. при жените. Все още спортът остава мъжка територия.

Близо 15 на сто от мъжете не могат да определят колко точно пари харчат за спорт и фитнес. В този процент може да се крие фактът, че част от тях всъщност не спортуват кой знае колко, но предпочитат да кажат, че спортуват.

Със или без много харчове за козметика и спорт, на българите явно не им липсва самочувствие по отношение на външния вид – 46% отговарят с „да” на твърдението „Повечето хора смятат, че съм чаровник/чаровница”.

Сходна е логиката и по отношение на сексуалния живот. 60% споделят, че имат щастлив сексуален живот срещу едва 19%, които казват обратното. Разбира се, трябва да се има предвид, че зад „щастлив сексуален живот” няма универсално определение и интерпретациите могат да бъдат крайно разнообразни.

Само че ако за собственото си очарование мъже и жени са единодушни, относно секса жените остават по-разочаровани. Няма как да знаем дали в действителност сексуалният живот на запитаните е щастлив, но вероятно те и не държат да споделят нещо друго. Особено мъжете – ако при тях петнайсетина процента казват „не е щастлив”, при жените този дял е с десетина пункта по-висок. За отбелязване е и „престижността” на отговора при мъжете, както и вероятно по-целомъдреното разбиране за женската роля.

Всички тези фактори проличават и в данните за интимните връзки на работното място. Общо: 11% казват, че са имали такава връзка, 83% – че не са имали, а останалите не знаят какво да кажат или не искат да се издадат.

Ако отговорите на тези въпроси се анализират през етническата принадлежност (и свързаната с нея религиозна принадлежност), данните показват, че сред определящите се като турци положителен отговор на този въпрос почти не се регистрира, докато сред българите една десета отговарят с „да”.

Една трета от попитаните споделят мнението, че в наши дни изневярата е нещо приемливо. Над половината обаче са на обратното мнение. И тук делът на безкритичните е по-висок при мъжете.

Индиректен подход беше избран и към друга деликатна тема: нетрадиционната сексуалност. 18% от българите твърдят, че познават гей или лесбийка. Сред тези между 18- и 25-годишна възраст делът на познаващите достига до една трета. В столицата е най-голям делът на отговорилите утвърдително на това твърдение. И тук, заедно със смяната на поколенията, се наблюдава и преосмисляне на традиционни ценности.

Изводът е, че макар и бавно българите вървят по стъпките на останалите либерални западни общества.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.