На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Хубави сме и добри в кревата, според допитване на “Галъп”

Чат-пат изневеряваме с колеги, признават българите

Българите имат добро самочувствие относно външния си вид и се имат за чаровници. А две трети от тях твърдят, че имат и щастлив сексуален живот. Една трета смятат изневярата за нещо приемливо. Едва 10 процента от запитаните признават за интимни отношения с колега. 18% имат познат гей.

Това са част от изводите от специалното изследване на „Галъп интернешънъл болкан”, проведено по поръчка на списание „Жената днес” по повод 70-ата годишнина на списанието.

Изследването е проведено сред 1002 респонденти лице в лице между 11 и 17 септември.

Българинът твърди, че харчи по 26 лв. месечно за козметика и козметични процедури. Най-много пари за козметика на месец се харчат във възрастовата група 46-55 г. Това е и възрастта, в която обикновено се печелят най-много пари.

Мъжете обаче харчат повече от жените за спорт и фитнес – по 14 лв. месечно срещу 10 лв. при жените. Все още спортът остава мъжка територия.

Близо 15 на сто от мъжете не могат да определят колко точно пари харчат за спорт и фитнес. В този процент може да се крие фактът, че част от тях всъщност не спортуват кой знае колко, но предпочитат да кажат, че спортуват.

Със или без много харчове за козметика и спорт, на българите явно не им липсва самочувствие по отношение на външния вид – 46% отговарят с „да” на твърдението „Повечето хора смятат, че съм чаровник/чаровница”.

Сходна е логиката и по отношение на сексуалния живот. 60% споделят, че имат щастлив сексуален живот срещу едва 19%, които казват обратното. Разбира се, трябва да се има предвид, че зад „щастлив сексуален живот” няма универсално определение и интерпретациите могат да бъдат крайно разнообразни.

Само че ако за собственото си очарование мъже и жени са единодушни, относно секса жените остават по-разочаровани. Няма как да знаем дали в действителност сексуалният живот на запитаните е щастлив, но вероятно те и не държат да споделят нещо друго. Особено мъжете – ако при тях петнайсетина процента казват „не е щастлив”, при жените този дял е с десетина пункта по-висок. За отбелязване е и „престижността” на отговора при мъжете, както и вероятно по-целомъдреното разбиране за женската роля.

Всички тези фактори проличават и в данните за интимните връзки на работното място. Общо: 11% казват, че са имали такава връзка, 83% – че не са имали, а останалите не знаят какво да кажат или не искат да се издадат.

Ако отговорите на тези въпроси се анализират през етническата принадлежност (и свързаната с нея религиозна принадлежност), данните показват, че сред определящите се като турци положителен отговор на този въпрос почти не се регистрира, докато сред българите една десета отговарят с „да”.

Една трета от попитаните споделят мнението, че в наши дни изневярата е нещо приемливо. Над половината обаче са на обратното мнение. И тук делът на безкритичните е по-висок при мъжете.

Индиректен подход беше избран и към друга деликатна тема: нетрадиционната сексуалност. 18% от българите твърдят, че познават гей или лесбийка. Сред тези между 18- и 25-годишна възраст делът на познаващите достига до една трета. В столицата е най-голям делът на отговорилите утвърдително на това твърдение. И тук, заедно със смяната на поколенията, се наблюдава и преосмисляне на традиционни ценности.

Изводът е, че макар и бавно българите вървят по стъпките на останалите либерални западни общества.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.