Борисов смъмри САЩ и обеща коледни надбавки за пенсионерите (обзор)

Премиерът Бойко Борисов обеща коледни надбавки за пенсионерите. Това стана по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България, съобщи "Фокус".

"Контрабандата генерираше най-голямата корупция. От началото на годината досега благодарение на звената, които направихме - 17 пъти се вдигнаха приходите. Тези пари са текли години наред - 2,3 млрд. повече сме събрали в бюджета от началото на годината. Представяте ли си какво е загубила държавата? Когато им се обединиха системите, вече няма как да шикалкавят", заяви Борисов. По думите му, в тази посока няма да спрат действията. "И на нас ни хареса, защото дадохме 100 млн. повече на пенсионерите, планираме за Коледа и нова година пак да го направим. 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите. Всичко това е от тези приходи", добави Борисов.

За корупцията

Той уточни, че звената, които се борят с корупцията са тихи, безмълвни.

"Скоро в енергетиката ще чуете, така, както и в други места. Няма хубава и лоша корупция. За всички един аршин - който е сгрешил, ще си понесе отговорност. Имаме и волята, и желанието, а това ще доведе много повече инвеститори в България", каза още Бойко Борисов.

Възможности за бизнес в САЩ без визи

На форума Борисов призова още България да може да прави бизнес в САЩ без визи.

"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов. Той посочи, че ако българския бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много неща. "Докато Гърция няма проблеми с това. Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения", каза още Бойко Борисов.

За отношението на ЕС

Благодаря на Европейския съюз. Може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни. "Благодарение на административния капацитет на общините и системите на европейските фондове сме в първата 8-ма по усвояване на европейски средства. Това са над 94 %, които усвояваме, въпреки че два пъти ни спираха европейските фондове", заяви Борисов.

За "Уестингхаус" и българо-американските отношения в бизнеса

""Уестингхаус" е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим, тогава вече Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обърна се министър-председателят към посланикът на САЩ в България Родерик Мур.

"Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", посочи премиерът Борисов. Той отбеляза, че когато има проблем с руски проект България действа незабавно и затова Бургас и Александруполис ще отидат в съдилищата. "За Белене и Париж сме вече в съдилищата. Когато има проблем тук си затрайваме. Защо? Българо-американските отношение са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнеса. Тук е и политика, геостратегия както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашия регион влиза от война на война", уточни Борисов.

За ефекта от военните конфликти

"Войните не свършват така. Още като има мач между Албания и Сърбия, повече участие има полицията и жандармерията,отколкото футбола. Проблемите не свършват толкова бързо, колкото ни се иска", допълни премиерът.

Турция е в много тежка ситуация, продължи Борисов. Той им изказа съболезнование и изрази надежда да имат бързо правителство. "Това е огромна държава и тя ни е буфера между Сирия, Ливан. Те са ни на границата. От тях зависим всеки ден. Спираме по 200-300 хиляди емигранти или бежанци. В нашия регион само преди месеци свърши сагата в Гърция, макар че тя не е свършила, догодина пак ще говорим за нея", заяви Борисов. Той коментира, че много внимателно я следят с министъра на финансите Владислав Горанов. "Тези мерки няма да върнат дълга с Гърция. Какво казва Уолстрийт по темата? 83 млрд. са много, много пари", коментира Борисов.

"Македония в предсрочни избори - вражда, тежка политическа криза. Сърбия, Румъния да не казвам и там, а оттатък на Черно море - Крим. България е длъжна да бъде стабилна. Аз не случайно благодаря на всички в парламента, че го осъзнават", допълни Борисов. Той коментира и съдебната власт, като посочи, че изкушението на политиците да влияят на съдебната система все още го има.

Ниските данъци остават

Данъците са ни най-ниските в Европа и такива ще останат, каза още Борисов.

"От малкото страни сме, които не се изкушават да вдигат данък ДДС, което дава абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда в нашата страна. Дългът ни е нисък, бюджетът е около 2 % дефицит", заяви Борисов. Той посочи, че САЩ може да се поучи от финансовия министър Владислав Горанов. "Ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има.

Дисциплинирани сме във финансово отношение. С МВР прокуратурата и ДАНС полагаме усилия не само да спираме контрабандата, но и да съберем максимални приходи, които да отидат в общ живот, за приоритетите - образование, спорт, култура", отбеляза премиерът Борисов. Той припомни, че са направени много университети и инфраструктура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини