Вдигнаха паметник на Бай Ганьо в казанлъшко село

Казанлъшкото село Енина се сдоби с два нови паметника, вдигнати със спонсорството на бизнесмена Добромир Гущеров. В центъра на селото вече се извисява мраморен Бай Ганьо качен на магаре, заедно с дисагите с розово масло. З-тонния монумент е изработен от двама казанлъчани - склуптора Иван Колев и каменоделеца Стефан Кавалов.

Идеята за скулптурата е на бизнесмена Гущеров, който живее в китното подбалканско село. По думите му точно тук е мястото на подобен паметник, защото се смята, че прототипът на Алековия герой е местния търговец на розово масло Ганьо Сомов.

Повод за откриването е и 120-годишнината от написването на първия фейлетон с Бай Ганьо. На мрамора за поколенията пък е оставен надпис, който гласи: "Помнете ме! Не се срамувайте от мен, а от себе си, когато приличате на мен. Бай Ганьо".

В същото село преди дни бе открит и паметник на Енинския апостол, вдигнат отново със спомоществователството на Добромир Гущеров. Той е искал да популяризира тази книга за богослужения, открита през 1960 г. при ремонт на местната църква "Света Параскева".

Енинският апостол е най- старият пергаментен ръкопис в света, написан на кирилица. Датиран е от 11 век. "Посветих този паметник на гордостта, защото на нас- българите, ни липсва такава", заяви Добромир Гущеров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини