10 000 чувала с пясък пазят столицата от потопите 3000 камери дебнат за порои, общината почиства 35 000 шахти

Ветеринар: Ако имаше зараза, да беше пламнала

ДАНС проверява кои медии са разпространявали фалшива новина за евтаназията на животни в Странджа

„MAMMA MIA” – триумфално в Софийската опера Поради огромния интерес ще има предсезонно седем извънредни спектакъла през септември

26 г. затвор за двойно убийство Бивш рейнджър се крил два часа в гардероб преди кръвопролитието

ФАЦ: Истината е, че в България има съвсем малко мигранти

Няма засегнати българи от пожарите в района на Атина

Сътрудничим си с Русия срещу фалшивите хапчета

Уникален печат открит в крепостта Лютица

Започва повторно вземане на проби за чума в Болярово Зоната за наблюдение и проверка става 10+10 км

Трима чужденци преспаха в ареста заради кражба и побой

Преведени са 1 060 000 лв. по помощта „де минимис“ за общините в Ямболско и Бургаско, засегнати от чума по животните

Лекари спасиха шестима с безкръвни сърдечносъдови интервенции

Армията, флотът и авиацията се включват в борбата с огнената стихия в Атика

Дядо вкара ало-измамник в ареста, даде му вестници

Христо Иванов: Готови сме да работим със Съвета на Европа за независимост на съдебната власт

В контекста на инициативите по време на предстоящото българско председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа (ноември 2015 – май 2-16 г.) Министерството на правосъдието има намерение да организира през април 2016 г. международна конференция на високо равнище, посветена на независимостта и ефективността на съдебната система. Това съобщи министърът на правосъдието Христо Иванов днес по време на срещата си с Генералния секретар на Съвета на Европа (СЕ) Турбьорн Ягланд, като подчерта, че за българската страна е от изключително значение съвместната работа със СЕ в тази инициатива.

Като председателстваща страна, при организирането на конференцията, България би могла съществено да допринесе за процеса на координация при разработване на екшън план за подобряване на независимостта и безпристрастността на съдебната система. Изготвянето на такъв план за действие в изпълнение на Препоръката CM / Rec (2010) 12 на Комитета на министрите, е предложено в годишния доклад от май т. г. на Генералния секретар Ягланд за състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона, посветен основно на независимостта на съдебната власт и на медиите. България оценява независимата и ефективна съдебна система като ключов фактор за гарантиране на върховенството на закона и напълно споделя заключенията в доклада на генералния секретар Ягланд, подчерта министър Иванов.

Г-н Ягланд прие с удовлетворение предложението за сътрудничество. Той отново подчерта своето разбиране за огромното значение на независимото правосъдие за развитието на демокрацията и отбеляза като един от основните проблеми на ЕС, че много страни имат затруднения с ефективното и независимо правосъдие, наличието на корупция и др. Именно затова в доклада му акцентът е върху независимостта на правосъдието и на медиите.

Посещението на г-н Ягланд у нас е по повод на предстоящото председателство на България на Комитета на министрите. В рамките на визитата си той има срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов.

По време на разговора г-н Ягланд зададе въпрос за хода на съдебната реформа и за основните проблеми пред нея. Министър Иванов заяви, че е оптимист както за конституционната реформа, така и в следващите я значими промени в Закона за съдебната власт, които на практика целят прилагането на важни препоръки на Съвета на Европа и на Европейската комисия в докладите по Механизма за сътрудничество и оценка. Действително, в момента България има много фрагментирана парламент – за първи път от началото на прехода той се състои от 8 отделни партии, което значително затруднява постигането на необходимото мнозинство за приемане на промените в конституцията, отбеляза Христо Иванов. Но вече е налице една много важна демонстрация за наличие на политическа воля за тези промени, каза министърът. Те ще доведат до разделяне на ВСС на две камари в прилагане на стандартите на Консултативния съвет на европейските съдии към Съвета на Европа, до силен механизъм за превенция на корупцията и проверка на интегритета на магистратите. Една от основните задачи оттук нататък ще бъде търсенето на необходимия фин баланс между опазването на независимостта на магистратите и ефективния механизъм за проверка на интегритета. Работи се и по закон за регулация на лобизма, който вероятно ще остане за следващата сесия на парламента, отбеляза още Христо Иванов.

Същевременно, той спомена и за сериозните предизвикателства пред принципния въпрос за бюджетната независимост на съдебната власт като условие за самостоятелност и стабилност на системата.

Министър Иванов информира Генералния секретар Ягланд за действията на българските власти по изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека, както и за конкретните мерки, които се предприемат по изпълнение на пилотното решение „Нешков и други срещу България“ за лошите условия в затворите и липсата на ефективно компенсаторно и превантивно средство за защита в тези случаи.

Към момента броят на осъдителните решения на ЕСПЧ срещу България, чието изпълнение се наблюдава от Комитета на министрите, е 278, като много от тях са обединени в групи. Отделно от това, в изпълнение на решението „Нешков“ в Министерството на правосъдието е сформирана работна група с участието на магистрати, представители на неправителствения сектор, държавната администрация и др., за изработване на пакет от комплексни мерки – както за подобряване на материалните условия в затворите, така и за изготвяне на предложения за законови промени в режима на изтърпяване на наказанието и за изработване на ефективни компенсаторно и превантивно средство, което ще намали броя на жалбите до Страсбург. В началото на ноември Министерството на правосъдието ще обяви резултатите от дейността на работната група, обективирани в екшън план от конкретни мерки.

Министър Иванов изтъкна, че активно се работи за подобряване на лошите условия в затворите, констатирани както в решението „Нешков“, така и в докладите на КПИ. Към момента това е много трудно заради липсата на достатъчно средства в бюджета за тази година, но се очаква през следващата година това положение да се промени. Същевременно, има много положителни резултати и към момента, като например рязкото подобрение на условията в поправителния дом за непълнолетни в Бойчиновци, където сериозни проблеми бяха констатирани в докладите на КПИ. Работи се активно по обучението и антикорупционната програма за персонала на затворите.

Ягланд изтъкна положителния опит на Италия, която след серия осъдителни решения на Съда в Страсбург за лошите условия в затворите е направила една много интересна реформа в тази област. Министър Иванов го информира, че делегация от българското министерство на правосъдието вече направи няколкодневно посещение в италианските затвори именно с цел да проследи добрите практики на тази реформа.

Друг важен акцент по време на разговора бе и темата за необходимите широки мерки срещу радикализацията в затворите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.