Издирваните за тероризъм младежи искат доброволно в Холандия

Издирваните от Холандия за тероризъм двама младежи и непълнолетна девойка се съгласиха доброволно да бъдат предадени на властите в Краслството. 22-годишният Илиас Хасан, 18-годишният Аит Юнес и 17-годишната ученичка Шайма Калоуаа подписаха декларация пред Хасковския окръжен съд в понеделник, че са съгласни да бъдат екстрадирани в Нидерландия. По закон те имат право на 3-дневен срок за размисъл, в който писмено могат да се откажат от заявеното доброволно предаване. Така тримата ще се явят още веднъж в петък пред Темида преди магистратите да се произнесат по искането на холандците.

Илиас, Аит и Шайма бяха задържани на 5 т.м. на пункта Капитан Андреево при опит да преминат легално в Турция. И тримата имат холандски паспорти. При проверката на техните документи обаче станало ясно, че за Хасан, Юнес и Калоуаа има издадени европейски заповеди за арест. Те са разследвани от властите в Нидерландия за участие в терористична група. По време на съдебните заседания стана ясно, че преди да тръгнат за границата ни Илиас, Аит ии Шайма били в София, където се разхождали из мол и гледали кино.

Родителите на 17-годишната девойка пък пуснали жалба до полицията в Утрехт, че дъщеря им избягала от къщи, за да се присъедини към Ислямска държава в Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини