400 архитекти в конкурс за нова Варненска библиотека

Над 400 архитекти от България и света са проявили интерес към международния конкурс за идеен проект за нова сграда на варненската библиотека. Това съобщи вчера главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Запитвания по заданието са отправили архитектурни бюра и колективи от цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Русия, дори и Китай.

Според Бузев задачата е огромно предизвикателство пред съвременните архитекти. Той прогнозира засилване на този процес, защото крайният срок за предаване на проектите е 23 ноември. Седмица по-късно международно жури с председател Трине Бертхолд, която е ръководила проекта за новата библиотека в датския град Орхус, ще обяви победителя.

Той ще получи награда от 20 000 лв., но това далеч не е най-важното.

Класираният на първо място екип ще бъде поканен да изготви технически и работни проекти за новата сграда, които ще са на стойност до 600 000 лв.

От победителя се очаква да предложи качествено ново обществено пространство на мястото, където в момента се намира паркингът на общината. Прогнозата на арх. Бузев е, че това ще бъде най-модерната сграда в града.

В заданието е посочено, че новата сграда трябва да не надвишава 18 500 кв. м надземна разгъната застроена площ.

Към билдинга задължително трябва да има подземен паркинг на три нива за около 350 автомобила, който ще обслужва трафика в централната градска част.

Цената на построяването на модерната библиотека заедно с оформлението на околното пространство не трябва да надхвърля 40 млн. лв.

В момента варненската библиотека разполага с 866 000 библиотечни документа, които са разпръснати на три места в морската столица. Новата сграда ще трябва да предложи пространства за съхранение на над 1,2 милиона единици.

Това ще бъде първата нова библиотека, строена в България през последните 30 години, напомниха от община Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони