Модерно лъчелечение и в онкоболницата на Варна

Пациентите на варненската онкоболница, която обслужва и населението на Добричка област, най-сетне ще имат достъп до модерно лъчелечение. В края на годината в общинското здравно заведение ще заработи мултимодален линеен ускорител, който ще замени амортизирания апарат за телегаматерапия. Новата техника бе закупена по проект, финансиран с 2,6 млн. лв. от оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР) и с 1,3 млн. лв. от община Варна.

Ускорителят вече е доставен, започнаха изпитанията му, а през следващите седмици поне 15 служители ще бъдат обучени да работят с него, уточниха от болницата. По същия проект тя се сдоби и с компютърен томограф със софтуер за симулация на лъчелечението. Така здравното заведение ще предлага пълен цикъл на лечение на над 60 хил. пациенти, които годишно преминават през стационара и диагностично-консултативния блок. Това стана възможно благодарение на усилията на общинската администрация, която през последните 2 г. извоюва средства от резерва на ОПРР и задели пари от бюджета за доплащане на апарата и изграждане на нужния за него бункер.

Линейният ускорител на болницата ще е трети за Варна, след като по ОПРР други два бяха монтирани в УМБАЛ “Св. Марина”. Според онколози заедно с 3-те подобни апарата в Шумен и Русе Североизточна България вече почти покрива нормите за модерно лъчелечение. Според тях на всеки 250 000 души трябва да има по един линеен ускорител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони