Отровени от гъби пълнят токсикологията във Варна

Пациенти с гъбни отравяния пълнят клиниката по токсикология във Военноморската болница. “За 10 дни сме лекували 10 души със сериозни храносмилателни проблеми”, обясни началникът на клиниката доц. Снежа Златева.

За щастие сред пострадалите няма деца и нито един не е получил усложнения. Част от хората сами брали отровни гъби, а други ги взели от приятели, славещи се като познавачи.

Често обаче и опитните гъбари могат да объркат ядлива гъба в ранна фаза на растеж с отровния двойник, предупреди доц. Златева. Според нея много от пациентите се подвеждали, че гъбите са ядливи, ако са нагризани от дивеч. “Животните имат ензими, които преработват отровата, но те липсват в човешкия организъм”, поясни доц. Златева.

Тя апелира любителите да си купуват само култивирани печурки. Ливадните, с които са пълни горите след първите есенни дъждове, имат най-опасния двойник – зелената мухоморка. Консумацията блокира черния дроб и може да доведе до смърт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.