Съдът потвърди заповедта за спряната инсталация в „Монтюпе“

Административният съд /АС/ в Русе потвърди заповедта на РИОСВ, с която беше спряна инсталацията за каруселно леене на алуминиеви детайли за „Ауди“ в завода за авточасти на Монтюпе“. Тя беше пломбирана на 23 септември т.г. заради изпусканите вредни емисии във въздуха над крайдунавския град. Принудителната мярка ще остане, докато не се изпълнят условията в комплексното разрешително.

Дружеството обжалва заповедта като „незаконосъобразна“ и направи „особено искане да се спре предварителното изпълнение“ на принудителната административна мярка, което АС остави „без уважение“. Определението на АС може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.
В завода има общо 7 работещи карусела, от които един е учебен, стана ясно в съдебната зала. Изработваните алуминиеви глави за „Ауди“ са 15-20% от общото производство и спряната инсталация не нанася „трудно поправими и значителни вреди“ на дружеството, за които пледираха адвокатите. На нея се леят само две от общо 5 версии на глави за автомобилната марка. Леярната се обслужва от 100 работници.

До пломбирането се стигна след залпово замърсяване на атмосферата на 14/15 сетември т.г. Извънредните замервания на РИОСВ откриха, че един от източниците на вредни емисии в Индустриалния парк на Русе е „Монтюпе“. При проверки в източната промишлена зона екоинспектори откриха още замърсители.
Освен от „Лубрика“, зловонните миризми идват при топене на мас на площадка на ЕТ „Красимир Атанасов Роял“ в Индустриалния парк, свинеферма на ЕТ „Антоанета Симеонова“ в землището на близкото село Николово и изгаряни отпадъци на нерегламентирани сметища в крайдунавския град. От РИОСВ още не е обявено какви са наложените административни санкции.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.