Лидер на сираците заплаши с гладна стачка, иска оставката на шефка на интернат

Председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов заплаши публично, че в понеделник започва гладна стачка пред кметството във Велико Търново. Той се закани, че протестът ще стартира ако общинското ръководство не отстрани от длъжност директорката на Дома за деца лишени от родителска грижа "Пеньо и Мария Велкови" в старата столица Ганка Григорова.

"Освен това ще призова гражданите да носят и да трупат камъни пред кметството в знак на недоволство срещу своеволията в интерната", заяви Михайлов.
Повод за негодуванието му е изхвърлен от социалния дом преди дни възпитаник, който навършил пълнолетие. Иво Николов ненадейно се оказал на улицата. "Миналата седмица Госпожа Грирова ме извика и ми каза, че от следващия ден не трябва да съм в дома. Озовах се без подслон, не успях дори да си взема дрехите и личните документи", разказа младежът.

Иво е на 18 г и тази година трябва да завърши средното си образование. "Държавата и общината, очевидно не се интересуват за бъдещето на кръгли сираци. Как е възможно да те отглеждат толкова време и да не ти дадат възможност да излезеш от Дома като пълноценен гражданин с образование за да можеш да се реализираш по-лесно в живота?", коментира Михайлов.

Той допълни, че по правилника за домовете, всеки възпитаник на социален дом може да остане в него не повече от 20-годишна възраст до завършване на средно образование. Иво бе приютен в средношколско общежитие "Кольо Фичето" и бе принуден сам да си заплаща наема за общежитие, да си осигурява сам храната и да завърши успешно учебната година. Институциите обаче са се постарали вместо да улеснят младежа, да го изправят пред хиляди трудности. Ако не се задействат институциите си мисля, че сме свидетели на поредното малоумие и нечовечност у нас", гневи се защитникът на сираците.

Слави Михайлов разказа, че след като се разчуло за нерадостната участ на момчето, милостиви търновци незабавно му оказали помощ. Управителят на печатница "Абагар" Мариян Кенаров го приютил в луксозната база на предприятието, в която Иво ще ползва джакузи, фитнес, безплатна храна в стола. Кенаров дори пожелал да му дава заплата всеки месец без да работи, защото учи.

Иво обаче заявил: "Не съм инвалид и не искам да вземам пари даром. Искам да си ги изработя". Заради това след училище, младежът ще се труди по 4 часа като общ работник в печатницата.

От друга фирма пък му осигурили всички необходими учебни помагала.
"Възнамерявам да подема кампания за събиране на средства, с които ще купя апаратамент във Велико Търново и ще се ползва като преходно жилище за нуждаещи се младежи. Милиони се наляха за социални центрове от семеен тип, в които да се ширят по 10-12 деца, а за такива случаи не може да се намери решение. Още двама младежи от дома във Велико Търново са заплашени, че трябва да напуснат", допълни Слави Михайлов.
От общинската управа заявиха лаконично, че по случая е разпоредена проверка в социалното заведение. "Обсъдихме казуса със социалните работници и служители от Отдела за закрила на детето. Срещата е протоколирана и на Иво му е обяснено всичко. Проверихме условията в общежитията на "Колю Фичето", не сме го изхвърлили на пътя. Другата възможност бе да влезе в наблюдавано жилище, но това налага преминаването му в самостоятелна форма на обучение и спиране на пенсията му като сирак", обясни Ганка Григорова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини