Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

Министър Николай Нанков: Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро в пътя Русе-Велико Търново и тунела под Шипка

Мая Манолова: Реформата в социалната система започва от 2019 г. Варненци се жалват, че общината събира данъци чрез частни съдебни изпълнители

Хиляди на колене пред иконата на Богородица на остров Тинос утре

Дърво падна и потроши две коли в центъра на София По чудо няма пострадали хора

Силни дъждове и бури от утре в Гърция

Изпълнителният председател на БСК разговаря с министъра на икономиката Емил Караниколов

Доналд Тръмп призова за твърди мерки срещу извършителите на терористичния акт в Лондон

Ван дер Сар фаворит за шеф в „Юнайтед“

Отказаха да върнат лиценза на гръмналия завод в Горни Лом

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките (МСОИСД) отказа да възстанови лиценза на „Видекс“, собственик на гръмналия завод в с. Горни Лом, отнел живота на 15 мъже и жени. С решение на съвета фирмата няма право да кандидатства за нов лиценз за срок от 2 години.

От МСОИСД посочват, че с действията си по транспортиране, утилизация и изпълнение на договора за унищожаване на противопехотни мини, собственост на Гърция, фирмата е дискредитирала България като добросъвестен изпълнител на поети международни задължения в рамките на ратифицираната от НС и влязла в сила Конвенция за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване.

Както писа „Труд“, през февруари тази година с друго свое решение МСОИСД спря за 6 месеца лиценза на „Видекс“. След изтичане на срока от фирмата са внесли заявление за възстановяване на разрешителните им за износ и внос на продукти, свързани с отбраната. Искането обаче е отхвърлено на последното заседание на МСОИСД.

На 1 октомври миналата година адски взрив в цех за утилизация на мини отне живота 15 работници и служители на барутната фабрика. Самият цех бе унищожен из основи. Година по-късно разследването на тежкия инцидент все още не е приключило. Продължава досъдебното производство, водено от Националната следствена служба.

Решението на МСОИСД може да се обжалва пред съда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.