Отказаха да върнат лиценза на гръмналия завод в Горни Лом

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките (МСОИСД) отказа да възстанови лиценза на "Видекс", собственик на гръмналия завод в с. Горни Лом, отнел живота на 15 мъже и жени. С решение на съвета фирмата няма право да кандидатства за нов лиценз за срок от 2 години.

От МСОИСД посочват, че с действията си по транспортиране, утилизация и изпълнение на договора за унищожаване на противопехотни мини, собственост на Гърция, фирмата е дискредитирала България като добросъвестен изпълнител на поети международни задължения в рамките на ратифицираната от НС и влязла в сила Конвенция за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване.

Както писа "Труд", през февруари тази година с друго свое решение МСОИСД спря за 6 месеца лиценза на "Видекс". След изтичане на срока от фирмата са внесли заявление за възстановяване на разрешителните им за износ и внос на продукти, свързани с отбраната. Искането обаче е отхвърлено на последното заседание на МСОИСД.

На 1 октомври миналата година адски взрив в цех за утилизация на мини отне живота 15 работници и служители на барутната фабрика. Самият цех бе унищожен из основи. Година по-късно разследването на тежкия инцидент все още не е приключило. Продължава досъдебното производство, водено от Националната следствена служба.

Решението на МСОИСД може да се обжалва пред съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини