След 5 г. прекратиха дело за корупция на Дунав мост

Софийска градска прокуратура /СГП/ прекрати след 5-годишно разследване досъдебното производство за корупция на 14 гранични служители на Дунав мост, съобщиха техни адвокати в Русе. Делото е приключено още м.г., но така и не се стига до разпити и обвинителен акт.

Капепейците са задържани на 20 януари 2011 г. при операция на МВР и СГП. След различен престой в ареста те са пуснати под парична гаранция от по 2000-3000 лв. Всички са обвинени от СГП по чл. 301 и 302 от НК за подкуп и злоупотреба със служебно положение.

Удълженият "разумен срок" за събиране на нови доказателства, включително и чрез съдебни поръчки от Румъния, не потвърждава корупцията. Разпитаните българи от румънски съдия като свидетели дори не съществуват и нямат връзка със случая.

Дисциплинарните производства срещу петима от тях също не доказват, че те са искали пари от преминаващи шофьори. Служителите са наказани само с "порицание", а другите са уволнени. Докато се надяват да ги разпитат, 8 от обвиняемите обжалват уволненията и печелят делата си в Административния съд в София. Някои дори се връщат на работа в РД "Гранична полиция". Корупцията е засечена след жалба на турски тираджия. От СРС-та се разбира, че капепейците изнудват преминаващи чужденци с дребни суми и подаръци. По делото като защитен свидетел е привлечен бивш граничар, който разкрива престъпната схема. Негов племенник също е бил сред обвиняемите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони